A vállalat ereje

Egy vállalkozást nem könnyű kialakítani, főleg nem úgy, hogy az tényleg valóban erős lábakon és alapokon álljon. Egy vállalkozó nem érthet mindenhez, nem lehet minden egyes területen jártas, és aki úgy gondolja, hogy a jó vállalkozó az, aki ezt meg tudja oldani, az sajnos előbb vagy utóbb olyan falakba fog ütközni, amit nem fog tudni megugrani, hiszen ez a mai világban egészen egyszerűen lehetetlen.

Mit tehet ez esetben az ember? Olyan partnerekkel és munkavállalókkal veszi magát körül, akik a saját szakterületükön a legnagyobb szakmai tudással rendelkeznek és szakmai tapasztalatuk is kitűnő, vagy hihetetlen jó a megoldóképességük még pályakezdőként, és meg tudják ugrani a legmagasabb elvárásokat is.

Rengetegen felismerik ma már ezeket a felbecsülhetetlen dolgokat, és valóban erős és tartós alapokat építenek vállalatuk számára, hogy az majd önállóan, az ő mindennapi jelenlétük nélkül is tudjon működni, hogy ő ne az operatív feladatokkal foglalja le magát, hanem bizony a vállalat menedzselésével és folyamatos növekedésének biztosításával tudjon foglalkozni.

Mi történik azonban akkor, ha ezt a munkaerőt megszerezzük és működtetjük, de nem figyelünk oda rá, nem mérjük a motivációt, a fáradtsági szintet, az egyéni karrier terveket és a lehetőségeket, kvázi magára hagyjuk a jó és jól működő munkaerő állományunkat? Egy idő után elkezd a hatékonyság visszaesni, mert egy láthatatlan tényező, a folyamatos feszültség és leterheltség felőröli az embereket.

Ez ellen véd igen hatékonyan a stresszkezelés, és az ehhez kapcsolódó tréningek, hogy ne legyen olyan munkavállaló, aki bár nagyon értékes és kompetenciáiban is tökéletes számunkra, de a kiégés egyszerűen lehetetlenné tesz számára a megfelelő munkavégzést. Őrizzük meg a vállalat kincsét, vagyis a jó és jól felépített munkaerő elejét!