hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Én Prométheuszra gondoltam

részvételi slam színház középiskolásoknak

Az Én Prométheuszra gondoltam egy krimi. Gyilkosság mindenesetre történik benne. A nézők, akik több mint nézők, nem csak a tettes után nyomoznak, hanem a felelősség kérdéséről is gondolkodnak, és a döntéseikkel befolyásolhatják az eseményeket. A történet egy slam poetry (vagy más néven kreatív versírás) óra kereteiből rugaszkodik el az osztálytermen kívüli valóságába, a hatalom felelősségének kérdései felé. Határokat feszegetünk. Mind műfajilag, mind felelősségileg. A kreatív írásgyakorlatokkal és ritmusjátékokkal (majdnem) eljutunk a versírásig és mindez a történet szerves része, az alkotás és reflektálás magától értetődő eszköze. A történet a szemünk előtt bomlik ki, és hogy hova juttatjuk, az már csak rajtunk áll.

részvételi színház: Nézői speciális, „több mint nézői” szerepbe kerülnek.  Aktív cselekvők, akinek lehetősége nyílik az előadás keretein belül játszani, megosztani a gondolataikat, döntéseket hozni és/vagy alakítani a történetet.

slam poetry: Művészet nem csak művészeknek. Mindenki a saját (verses vagy szabad formájú) szövegét adja elő, amely egy számára fontos vagy társadalmilag égető témáról (is) szól. Figyelem, az előadás különböző játékok mellett slameket is tartalmaz!

A részvételi színházi előadásban egyszerre résztvevői és nézői az eseményeknek a diákok. A felelősség kérdése kapcsán azt vizsgáljuk, hogy hol a határ? Meddig lehet felelős valaki mások gondolataiért és cselekedeteiért? A diákok hasonló folyamatba kerülnek bele mint azok, akik valószínűleg nem ismerték fel a határokat, és a költészetből valóságot csináltak. De ki ezért a felelős?

Az előadás osztályterem színház, maximum 35 fős osztályközösségeknek játsszuk. Van felnőtt verziója is.

A szöveg a színészek improvizációinak felhasználásával készült.
Rendező, színházi nevelési szakember: Bethlenfalvy Ádám
Író-dramaturg: Sebők Borbála
Játsszák: Feuer Yvette és Horváth Kristóf


Banyamosoda

Bábos-zenés vásári komédia 5-8 éves gyerekeknek és kortalan szüleiknek 55 percben

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy feketelelkű boszorkány, továbbá egy királylány, egy királyfi, meg egy kicsit se hétköznapi szerkezet, a Pucerátor 2000 (legújabb modell). Ez a kicsit se hétköznapi szerkezet arra is képes, hogy a gonosz szerzetek fekete lelkét tisztára mossa. Például a boszorkányokét, igen! Persze ez nem megy olyan könnyen... kell hozzá ez is, az is – a mélyen tisztelt publikum, vagyis a tisztalelkű gyerekek segítsége többek között. Hogy aztán sikerül-e a fekete lelkű boszorkány lelkét fehérre mosni - no, ezt csak az tudja meg, aki megnézi az előadást!

Rendezte és a szöveget írta: Markó Róbert
Dramaturg: Selmeczi Bea
Díszlet és bábtechnika: Horváth Márk
Jelmez: Michac Gábor
Zene: Gryllus Samu
Korrepetítor: Jobbágy Kata
Játsszák: Feuer Yvette, Ivák Bence, Manyasz Erika
 

Ablak

Színházi előadás fiataloknak és felnőtteknek, feldolgozó foglalkozással.
Az előadást a Gólem Színház termében, a Jurányi Házban és középiskolákban játsszuk.

Edward Bond, a kortárs brit drámairodalom egyik legendás alakja kimondottan fiatal közönségeknek írt drámája éles helyzeteket mutat be, és éles kérdéseket tesz fel nézőinek.
Míg kinn az utcán zajlik az élet, egy panelház sokadik emeletén egy 16 éves fiú próbál önálló életet kezdeni, kiszabadulni otthonról, megszabadulni anyja terheitől. De az önállóságnak ára van. Az anyja csak egy kis csendre vágyik. De az utca zaját, a kinti történéseket nem tudja kizárni az életéből. Nem bír szabadulni az újsághírtől, amit korábban olvasott. Az apa nem akar apa lenni, inkább csak túlélni próbál. Úgy érzi, jobb sorsot érdemelne, mint amit kapott. Egy fiatal útját követhetjük, születése előtti időtől élete sorsdöntő pillanatáig. Van-e esélye tisztán látni a 16 éves fiúnak ebben a kinti-benti zűrzavarban?

Az előadásunk egy óra hosszúságú, és utána egy kb. 45-50 perces feldolgozó foglalkozás következik, aminek célja, hogy a fiatalok mélyebben megértsék az előadás által felvetett élethelyzeteket és kérdéseket, valamint ők maguk is elmondhassák gondolataikat, érzéseiket a látottakkal kapcsolatban. A foglalkozást Feuer Yvette vezetésével a színészek tartják.

Írta: Edward Bond
Szereplők:
Richard: Gerner Csaba
Liz: Feuer Yvette
Dan: Fehér Dániel
Rendezte és fordította:
Bethlenfalvy Ádám

„Edward Bond darabja megosztja a nézőket, bizonyos lelki alkat kell a befogadáshoz, mint Dosztojevszkijnél; vagy megrázó élményt kapsz, vagy kívül maradsz. Ha benézel az Ablakon, valami fontosat megtudhatsz a világról, amiben élsz, vagy benézel, megvonod a vállad és továbbmész. Azoknak ajánlom az Ablak c. előadást, akik gondolatokért járnak színházba, és nem csak szórakozni, azoknak, akik bírják a provokációt és szívesen megosztják másokkal a gondolataikat.”- írja az előadásról Romankovics Edit, színész- drámatanár, rendező, a KÁVA Színházi Nevelési Társaság egyik alapítója, munkatársa.

Támogató: NKA, EMMI
 

Mianyánk

Színházi előadás fiataloknak és felnőtteknek, középiskolákban feldolgozó foglalkozással
Az előadást a Mu Színházban, és januártól középiskolákban játszuk.

Az előadás középpontjában egy családi titok áll, amely évtizedek óta átszövi, beborítja és mérgezi egy egész család életét. A titok kiderül, de vajon megváltozik-e ettől bármi is, vagy minden marad a régiben? Képes-e szembe nézni a múlttal anya és lánya, vagy folytatódik tovább az elhallgatás, hiszen az igazság túl félelmetes és fájdalmas.

ANYA: Én mindig jót akartam! Mindent megtettem, amit tudtam, tőlem ennyi tellett!
LÁNY: Hazudtál!
ANYA: Nem értem, mi lett volna jobb, ha ezt tudod? Mi lett volna más?
LÁNY: Minden más lett volna.

Szereplők/alkotók: Feuer Yvette, Romankovics Edit
Szakmai konzulens: Scherer Péter
Dramaturg: Radnai Annamária

Támogató: NKA
 

Kiállok érted

Színházi előadás fiataloknak és felnőtteknek, a fiatalok számára feldolgozó foglalkozással.
Az előadást a Stúdió K. Színházban és gyermekotthonokban játsszuk.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy szegény cigánylány, akit Marlenkának hívtak. A szája piros volt, mint az alma héja, a haja meg a szeme pedig fekete, mint az almamag. Marlenka hamar megárvult, pedig nagyon vágyott a szeretetre, nagyon szegény volt, pedig nagyon vágyott a gazdagságra. De bárhová is ment, bármit is csinált, folyton útjába került az ördög... Egy napon aztán, amikor már nem várt semmi jót az élettől, beállított hozzá a herceg táltos paripán. A mese itt kezdődhetne csak igazán, de ehelyett véget ér, sőt, talán soha el sem kezdődött.

Kitty és Sunny vonaton utazik Nyíregyházáról Budapestre. Az a tervük, hogy továbbmennek Hollandiába. Sunny épp most szökött egy gyermekotthonból. Kitty mesél neki Marlenkáról, a cigánylányról, akit jól megszorongatott az ördög, igencsak átvert a táltos paripán érkező szerelmes herceg, és a végén menekülnie kellett a varázsló kertjéből. Ahogy a vonat halad, úgy mosódik el mese és valóság határa. Kitty, Sunny és Marlenka története a színpadon találkozik, meséjük-valóságuk szegénységről, kiszolgáltatottságról, szeretethiányról és sorsszerűségről beszél - és talán ad némi reményt.

Az előadás és a hozzá kapcsolódó feldolgozó program elsősorban a prostituálttá válás és emberkereskedelem veszélyének kitett fiatalok lehetőségeit, és az áldozattá válás folyamatát vizsgálja.

Szereplők: Feuer Yvette, Háda Fruzsina, Jaskó Bálint, Kőszegi Judit, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina, Varjú Nándor
Dramaturg: Bíró Bence
A dramaturg munkatársa: Bódi Zsófia
Rendező: Romankovics Eda
Produkciós asszisztens: Lippai Krisztina

A Kiállok érted - komplex társadalom-érzékenyítő és preventív pilot program a Norvég Civil Támogatási Alap gondozásában indulhatott el 2015-ben a Névtelen Utak Alapítvány, a Bohócok a Láthatáron és a K. V. Társulat közreműködésével

Támogatók: Norvég Civil Támogatási Alap, EMMI, NKA
 

A hetedik égig

Komplex színházi nevelési előadás 13-15 éveseknek.
Az előadást a Marczibányi Téri Művelődési Házban és vidéjen játsszuk, elsősorban hátrányos helyzetű gyerekyeknek.

7 év alatt lecserélődnek a sejtjeink, 8 alatt eljutottunk a walkmantől az ipod-ig. Mennyi idő 9 év? Vajon elég ahhoz, hogy elfelejtsük, kik vagyunk? Honnan jöttünk? Főhősünk, Bibi 29 éves. Cigánylány. 9 éve nem járt a szülőfalujában. 9 éve nem találkozott az édesanyjával. Semmit nem tud róla. Pedig semmi különös nem történt közöttük, nem titkolóztak egymás előtt, nem vesztek össze, csak egyszerűen így alakult, élték a saját életüket.

13-15 éveseknek szóló komplex színházi nevelési előadásunkat Holdosi József Cigánymózes című kisregénye ihlette. A történet az identitásváltás, az elszakadás és hazatalálás témakörét járja körül. Mi a felelősségünk abban, hogy mi lesz belőlünk, milyen felnőtté válunk? Mi épül be észrevétlenül mindennapjainkba, és mi tudatosul mindabból, amit otthonról hozunk? Haza lehet-e menni 9 év után? Ha igen, hogyan? Ha nem, miért nem?

Szöveg: a színészek improvizációi alapján: Hajós Zsuzsa
Rendező, színházi nevelési szakember: Hajós Zsuzsa
Dramaturg: Sára Eszter

Színész-drámatanárok:
Bibi: Manyasz Erika
Iza, az anya: Feuer Yvette

Támogatók: EMMI, NKA
 


2010-2016 között játszott előadásunk
 

Irány Alaszka!

Gyerekelőadás 5-12 éves gyerekeknek. 
Az előadást vidéken játsszuk, elsősorban hátrányos helyzetű gyerekyeknek.

Az Irány Alaszka! című előadás egy 45 perces bohócjáték, elsősorban 5-12 éves gyermekek számára. Témájában előző előadásunk, a Cirkusz Ödön küldeménye folytatása, de önmagában is élvezhető. Szereplői Cirkusz Emília, Mama; Cirkusz Piperke, a lánya; és Piperke udvarlója, Ödön. A Cirkusz cirkusz alaszkai fellépésére igyekszik, amikor összetalálkozik a gyerekekkel, és Mama elhatározza, hogy akkor nekik is bemutatják az előadásukat. Ödön, mikor Piperke és Mama nem hallják, bevallja a gyerekeknek, hogy ő meg fogja kérni Piperke kezét, és a gyerekek lesznek a tanúi. A gyűrűt egy piros pamacsban rejtette el, ezt majd előhúzza a megfelelő pillanatban, és feleségül kéri Piperkét. A probléma az, hogy Mama pamacsa, amivel magát rendszeresen púderezi, megszólalásig ugyanúgy néz ki, mint a gyűrűt rejtő pamacs. Ödön lánykérési akciója többször is meghiúsul emiatt, végül Mama elveszi Ödön pamacsát, és a keblébe is rejti, ahová a sajátját szokta. Hogyan oldja meg Ödön ezt a problémát? Rengeteg akrobatikus elemmel, zsonglőr számokkal, tánccal és énekkel meséljük el a történetet, aminek a végén természetesen mindenki mégiscsak elégedetten távozik.
 

Az Űr-Zűr

Interaktív gyerekelőadás 4-10 éves korú gyerekek és örökifjú felnőttek számára.

Az előadás a Thália Színház repertoárján szerepel, meghïvásra utaztatható.

Két idegen lény landol a Földön. Az űrlények a Hihiránusz bolygóról érkeznek, ugyanis bolygójuk energiakészlete kifogyóban van. Nagy Hihirex, Hihiránusz uralkodója azzal bízta meg őket, hogy töltsék meg a hihimétert, Hihiránusz energiaszolgáltató edényét; ha kell, járják be az egész a galaxist. Az űrlények hajója azonban elromlik, és ők véletlenül épp a Földön landolnak, pont a közönség között. Vajon hogy fogják magukat megértetni a gyerekekkel? Hisz nem beszélnek földi nyelven, s a földlakók, úgy tűnik, nem értenek hihirániul. További nehézség, hogy az űrlények, Jampó és Pojka nem tudják, mitől telik meg a hihiméter.  Ez azonban nem szegi kedvüket; a gyerekeket aktív segítségével rendületlenül próbálkoznak mindenfélével, miközben egyre jobban összeismerkednek a gyerekekkel. A hihiméter telítődik is, csak még mindig senki nem tudja, hogy mitől. Amikor Jampó és Pojka kifogynak az ötletekből, behozzák Hirobitot, Hihiránusz legviccesebb lényét, a táncoló-szájdoboló robotot. Nem kevés robotvezérlési összetűzés és kalamajka után Hirobit és a gyerekek rájönnek, hogy a hihiméter bizony a gyerekek nevetésétől telik meg; és mire erre rájönnek, már meg is telt. Hirobit, Jampó és Pojka hihiráni köszönődalukkal búcsúznak a gyerekektől (amit már a gyerekek is megtanultak) és boldogan indulnak haza.

A darab 55 perc hosszúságú és elsősorban a 4-10 éves korosztály számára készült. Alapeszköze az élő hangeffektekkel kísért mozgás, a tánc, az ének, és mindenekelőtt a humor. Nagymértékben apellál a közönséggel való együtt játszásra és a gyerekekkel való együttműködésre.
 

Cirkusz Ödön küldeménye

Gyerekelőadás 5-12 éves gyerekeknek.
Az előadást vidéken játsszuk, elsősorban hátrányos helyzetű gyerekyeknek.

A Cirkusz Ödön küldeménye egy három szereplős, kb. 40 perces bohócjáték, amiben zene, akrobatikus és cirkuszi elemek felhasználásával mesélünk el egy történetet. Egy vándorcirkusz család, mama és lánya, azaz Cirkusz Emília, (megboldogult Cirkusz Ödön özvegye), vagyis Mama, és Cirkusz Piperke, faluról falura járják az országot, előadva mutatványaikat és világszámaikat, de ezen a szép napon valami másképp alakul: egy épp arra járó fiatalember szemet vet Piperkére. A naiv és lelkes ifjú, Ödön, fokozatosan helyet kap Mama és Piperke előadásában, és a végén már közösen távoznak, és indulnak a következő faluba.

Az előadás természetesen interaktív; egy adott ponton a nézők is színpadra lépnek, és ők válnak a darab főszereplőivé. De ennél többet már igazán nem árulhatunk el!