hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Sajóbábony, 2011. október 10.

Deák Ferenc Általános Iskola, 120 gyerek

Sajóbábony Miskolctól 13 kilométerre északra, a Bükk hegység keleti lankáinak (közelebbről, a Tardonai-dombság) és a Sajó-medencének a találkozásánál helyezkedik el. A település két markánsan elkülönülő részre oszlik: a falura és a lakótelepre. Sajóbábony 3 éve kapta meg a városi címet, hozzávetőleg háromezren élnek itt. Sajnos, mint ebben a régióban szinte mindenhol, ezen a településen is komoly probléma a munkanélküliség. Némi munkát a volt ÉMV (Észak-Magyarországi Vegyiművek) helyén működő kft-k adnak a helyieknek.
A Deák Ferenc Általános Iskola Sajóbábony lakótelepi részén található. A nyolc évfolyamon összesen 190 gyerek tanul. A tanulók 76 %-a hátrányos helyzetű. 23 pedagógus dolgozik az iskolában, iskolapszichológus nincs. 16 SNI-s (Sajátos Nevelési Igényű) gyerek jár ide, velük fejlesztő pedagógus foglalkozik.
Az előadást az iskola tornatermében tartottuk, s a lányok öltözőjét kaptuk öltözőnek. Korábban érkeztünk, hogy legyen még időnk próbálni, mielőtt megérkeznek a gyerekek. Eddigre már az egyik tanár bácsi néhány nagyobb fiú segítségével berendezte a nézőteret. Javában ment a próba, amikor Csóka Nóra, a helyi TASZ pont vezetője, Csóka Károly húga benézett hozzánk, s kicsit beszélgettünk. Sajnos semmi vidámat nem hallottunk tőle, problémákról, szegénységről, munkanélküliségről beszélt ez a szép és kedves, szomorúnak tűnő fiatal lány.
Mivel először jártunk itt, első produkciónkat, a Cirkusz Ödön küldeményét játszottuk. Az előadás sokkal összeszedettebb volt, jobban sikerült, mint legutóbb. Az előadás után jött a közös tánc, amit most is nagyon élvezetek a gyerekek, majd a hosszú búcsúzkodás egymástól.
Az előadás után meglehetősen sokat beszélgettünk az iskola igazgatónőjével, Urbán Józsefnével. Mesélt nekünk az iskolai életről, sikereikről, például, hogy megnyertek egy országos közlekedési versenyt, és természetesen a nehézségekről. Elmondta, hogy néhány gyerek kifejezetten rossz, veszélyeztető családban él, s bár ez köztudott, sajnos a megoldást még nem sikerült sem neki, sem az iskolának, sem a gyámügynek találnia. Kívánjuk az iskola pedagógusainak, hogy ne adják fel a küzdelmet a gyerekek életének jobbá tevéséért.

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr