hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Rakaca, 2013. június 18.

Művelődési Ház, 150 néző

Rakaca község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi kistérségben. Szendrőtől 24 kilométerre, Miskolctól 67 kilométerre északra található. Lakosainak száma 900 fő körül van.

A csereháti turné második napjának első helyszíne volt a rakacai Művelődési Ház. Mint Rakacaszenden, itt is Lázi Csaba segített a szervezésben. Ez elég jól sikerült, sok nézőnk volt. Az óvodásokat is elhozták az óvónénik, de szép számban voltak nagyobb gyerekek és felnőttek is. A Cirkusz Ödön küldeményét játszottuk. Az előadás rendben ment, a nézők sokat nevettek. Ám amikor a színpadra hívott gyerekek szereplése után két felnőttet hívtunk fel, senki nem akart jönni, többen szabályosan menekülőre fogták a dolgot. Végül hosszabb unszolásra sikerült egy hölgyet és egy fiatalembert valahogyan felcsábítanunk. Nekik aztán nagy sikerük volt. Az előadást most is közös tánc és játék követte. A játékot – Tűz-víz-repülő – Pénzes Judit önkéntesünk vezette, s az óvónők is segítettek. Hogy a gyerekek igazán jól érezték magukat a programon, azt az a beszélgetés is bizonyítja, ami Yvette és a 7 éves Barbi között zajlott: ”Barbi:- A mink ovinkba nem jönnek el? Yvette:- Hol van az ovitok? B:- Hát itt a … Hát itt a … (mutatja). Y:- Sokan itt voltak az ovisok közül. B:- Hát igen, de a barátnőmnek… Y:- Ő nem látta? B:- Ő nem.”

Miután elköszöntünk a gyerekektől, a polgármester úrral, Kiss Bélával beszélgettünk irodájában, kávé és keksz mellett. Elmondta, hogy a falu legnagyobb problémája a szinte 100%-os munkanélküliség. Ezen csak némileg tud enyhíteni a jelenleg 80 főt foglalkoztató, minisztériumi támogatással megvalósuló Start Program, illetve a 26 főnek munkát adó közmunka. Megtudtuk azt is, hogy az óvodába 54, az iskolába pedig 124 gyerek jár. A gyerekek nyáron is kapnak ingyenes közétkeztetést, ehhez az ételt Miskolcról szállítják.

A beszélgetést rövidre kellett sajnos zárnunk, hiszen indultunk tovább a turné következő helyszínére, Szakácsiba, s még útba akartuk ejteni a mindössze 13 lakossal rendelkező Debrétét. Ezt a kis falut a polgármester úr ajánlotta a figyelmünkbe, és valójában érdemes volt ellátogatnunk oda, hiszen nagyon szép aprócska település.

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr