hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Ózd, 2010 június 4.

Bem úti Általános Iskola – 300 gyerek

A Bem Úti Általános Iskola és Óvoda Ózd város észak-keleti részén fekvő intézményegyüttes. 1981-ben két egykor nagyhírű általános iskola egyesülésével, összevonásával alakult. Akkori tanulólétszáma 800 fővel tetőzött. Emelt szintű ének-zenei képzésével országos programokon vett részt, kiemelkedő szakmai sikereket ért el. A rendszerváltozás körüli időkben tanulólétszáma rohamosan fogyni kezdett, miután a tanulók jelentős része az egykori Ózdi Kohászati Üzemek dolgozóinak gyermekei voltak. A tanulói összetétel is fokozatosan megváltozott. Az egykori munkáskolóniák, munkáslakások ma már nyomortelepekké váltak. Közel 450 tanuló 50%-a halmozottan hátrányos körülmények között él,  90 %-uk cigány. Vannak itt tanulók az Ózd központjához közel eső hétesi cigány telepről is. Az iskola az emelt szintű ének-zene oktatás mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektet az egyéb irányú tehetséggondozásra, felzárkóztatásra, komplex képességfejlesztése.

Az előadást az iskola hatalmas aulájában tartottuk a délelőtt folyamán. Rengeteg gyerek volt jelen, sokan padokon ültek, a nagyobbak és a felnőttek hátul és oldalt ültek-álltak. Eddig ez volt az egyik legsikeresebb előadásunk. A gyerekek rengeteget nevettek, végig igen aktívak voltak, és minden ízében együtt éltek a történettel és a szereplőkkel. A kedvenc természetesen Ödön lett, ami az előadás utáni foglalkozásból is kiderült. Minden fiú Tamás köré sereglett, és szerették volna, ha Ödön break-el nekik. Mivel ez, valljuk be, nem Ödön szakterülete, ezzel annyira villogni nem tudott, viszont ilyenkor remek alkalom nyílik arra, hogy rávegyük a gyerekeket, hogy ők mutassanak valamit  tánctudásukból és akrobatikus  képességeikből, amit itt páran meg is tettek, mindenki ámulatára. Az előadás utáni foglalkozás során sokat táncoltunk körben, párokban és szabadon, és egymás mozgását utánzó játékokat játszottunk, körben. Nagyon nehéz volt elbúcsúzni a gyerekektől, akik roppant módon elkezdtek ragaszkodni hozzánk. Volt egy kislány, akit én, Yvette, már ismertem a hétesi telepről, és akinek nemrég halt meg az anyukája. Ő az ölembe kapaszkodott, és azt mondta, hogy én vagyok az ő anyukája. Rengeteg szeretetet kaptunk a gyerekektől, és kézzel fogható volt a vágyuk, hogy figyeljünk rájuk, foglakozzunk velük.

Az iskola igazgatónője, Kocska Ágnes nagyon nyitott, kreatív és a művészeteknek nagy jelentőséget tulajdonító pedagógus. Ezzel az iskolával több  közös projektet kialakításán dolgozunk jelenleg.

Yvette

 

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr