hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Ózd, 2010 Június 3.

Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat, 200-250 néző

Az idegrendszerileg enyhén sérült gyermekek nevelő - oktatását az 1990 - ben felépült Általános Iskola és Diákotthonban látja el Ózdon és környékén. Az intézmény megyei fenntartású, a speciális szakiskola elsősorban betanított munkakörben való elhelyezkedést segítő képesítést ad.  A képzési idő két év. A második évfolyam sikeres elvégzése után a diákok tanulmányuknak megfelelő szakmai vizsgát tesznek. Az intézménynek egy külön részlege sérült csecsemők és kisgyermekek korai fejlesztésével foglalkozik, egyedüli ilyen intézményként a környéken. Az iskola 200 diákja között vannak enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos, valamint SNI-s gyerekek. (SNI, azaz Sajátos Nevelési Igényű). A helyiek kisegítő iskolának hívják, vagy “fehér” iskolának, a színe után.

Ez volt az első előadásunk. Izgultunk. Az iskola szép és impozáns, az igazgatóhelyettes fiatalember fogadott minket. Beöltöztünk, és leskelődve figyeltük, amint  a gyerekek bevonulnak a földszinten található nagy tornaterembe. A tornaterem mellet volt a szakiskolások vizsgája, ott üldögéltek és izgultak, velük még beszélgettünk kicsit, melőtt elkezdtük az előadást, egyikük még ment is egy kört a rollerunkkal. Az előadáson sok gyerek volt, matracokon és padokon ültek a tornateremben; a tanárok a falak mentén álltak. A gyerekek végig figyeltek és nagyon sokat nevettek, a tanárok között volt, aki elég komolyan állt a falnál, néha-néha mosolyodott csak el, és voltak, akik végig mosolyogtak.  Történt egy számunkra érthetetlen és felkavaró jelenet is, amikor egy tanár a nyakánál fogva kivitt egy kisfiút a teremből. (Később mondta az egyik pedagógus, hogy általában nem tudnak ilyen hosszú ideig figyelni a sérült gyerekek, mint a mi előadásunk, és bár itt sokan tudtak, de bizonyéra ez a kisfiú nem.) Az előadás utáni táncot is nagyon élvezték a diákok, félretoltuk a szivacsokat, és elfoglaltuk a fél tornatermet. Eddigre már a pedagógusok is talán jobban feloldódtak. A gyerekek nagyon jól érezték magukat mindenesetre, és itt is felismertem pár gyereket a hétesi cigánytelepről, akik már ismerősként üdvözöltek engem.

Szállást is itt kaptunk, a korai fejlesztő részlegben egy kicsi, de kényelmes szobában töltöttük az éjszakát. Reméljük, még visszatérünk ide egyszer!

Yvette

 

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr