hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Nyíregyháza, Nyírszőlős, 2013. május 24.

Arany János Gimnázium és Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekek Átmeneti Otthona, Szőlőskerti Angol Kéttannyelvű Tagintézmény, 100 néző

Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye, 1990 óta megyei jogú város. Az ország hetedik legnagyobb városa, több mint 117 000 lakossal. Dinamikus és látványos fejlődése a 18. század óta töretlen. A térség gazdasági és kulturális motorja. Vonzó turisztikai célpont. Az Észak-Alföld második legjelentősebb településének számít.

Nyírszőlős Nyíregyháza kertvárosi része, a városközponttól közel 10 km-re északra. A 2001. évi népszámlálás adatai szerint 3672 lakosa volt. Nyírszőlős 1922-ig, önálló községgé alakulásáig Kótajhoz tartozott, 1973-ban csatolták Nyíregyházához.
Turnénk második napjának első előadása az Irány Alaszka! volt. Most is, mint oly gyakran, az iskola tornatermében játszottunk. Mivel már a szállásról sminkben és jelmezben érkeztünk, volt időnk kicsit gyakorolni az akrobatikus elemeket, a karikás zsonglőrszámokat és az előadásban felhangzó dalt is elpróbáltuk néhányszor. Az előadás sikeréről a legtöbbet talán a nézők visszajelzése mond. Én egy kislányt kérdeztem, hogy hogy tetszett neki az előadás, s ő egy nagy mosoly kíséretében röviden ennyit mondott: „Imádom a bohócokat!” Ezután pedig egy tanítónő szólított meg a következő szavakkal: „Ebben a szomorú időben pont ez a vidámság kellett. Nagyon sokat nevettem, nem is tudom, mikor láttam ilyen jó előadást.”

Az előadás után az iskolatitkárral, Zsókával és az igazgatóhelyettessel, Fazekasné Tóth Jolánnal beszélgettünk egy kicsit az intézményről. Megtudtuk, hogy összesen 201 gyerek jár ide. A hátrányos helyzetűek száma 95 fő, míg halmozottan hátrányos helyzetűek 47-en vannak. A diákotthon lakóinak viszont 99%-a halmozottan hátrányos helyzetű. Évfolyamonként két-két osztály van, az egyik az angol kéttannyelvű, a másik pedig tornatagozatos. Az IPR-ben (Integrált Pedagógiai Rendszer) 11 gyerek vesz részt. Elmondták azt is, hogy az iskolai alapítvány nagyon sokat tud segíteni, s hogy ennek a segítségnek köszönhetően sok helyre el tudják vinni a diákokat, gyakran jobb lehetőségeket tudnak biztosítani számukra, mint a belvárosi iskolák. Az ide járok kb. fele érettségit adó középiskolában, míg a másik fele szakképesítést adóban tanul tovább. A felsőoktatásba felvettek aránya valamivel több, mint 10%.

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr