hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Nyíregyháza, 2013. május 24.

Petőfi Sándor Tagiskola, 100 néző

Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye, 1990 óta megyei jogú város. Az ország hetedik legnagyobb városa, több mint 117 000 lakossal. Dinamikus és látványos fejlődése a 18. század óta töretlen. A térség gazdasági és kulturális motorja. Vonzó turisztikai célpont. Az Észak-Alföld második legjelentősebb településének számít.

Szabolcsi turnénk negyedik, s egyben utolsó állomása a Petőfi Sándor Tagiskola volt. Irány Alaszka! című előadásunkat játszottuk az iskola tornatermében. A gyerekek itt is kedvesek és nagyon lelkesek voltak. Borzasztóan szurkoltak Ödönnek, hogy sikerüljön megkérnie Piperke kezét, s nagyon boldogok voltak, amikor ez végül összejött. Az előadást rövid tánc követte a gyerekekkel.

Előadás után az igazgató, Bajnai Kornél fogadott bennünket az irodájában. Elmondta, hogy 2 évvel ezelőttig iskolájuk központi iskola volt, tagintézménnyel is rendelkezett, ám akkor, a közoktatás racionalizációjára hivatkozva, őket is központosították, így jelenleg a KIK (Klebersberg Intézményfenntartó Központ) alá tartoznak.

Az iskolában 360 gyerek tanul, ők elsősorban a környező Borbányáról, illetve két szomszédos tanyáról, Nyírjesből és Nagylámpásról járnak be helyijáratú buszokkal. Évfolyamonként két osztály van, 32 pedagógus dolgozik itt. A gyerekek 60%-a hátrányos, 10%-a pedig halmozottan hátrányos helyzetű. Ők közétkeztetésben részesülnek és ingyenesen kapják a tankönyveket.

Az 1-2. és az 5-6. osztályban működik az IPR (Integrált Pedagógiai Rendszer), de mint megtudtuk, ettől függetlenül a tanárok minden osztályban ezt a módszert alkalmazzák. Sajnos itt is nagy probléma, hogy akik tehetik, a gyerekeiket elviszik belvárosi, jobbnak tartott iskolákba. Pedig az igazgató úr elmondása szerint, s a mi tapasztalatunk alapján is, az itt dolgozók mindent megtesznek azért, hogy a diákoknak a lehető legjobb feltételeket biztosítsák a tanuláshoz és a fejlődéshez. S az alatt a rövid idő alatt, amit itt töltöttünk, úgy láttuk, ezt igen jól csinálják. Kívánunk ehhez a nehéz, fáradalmas, de életbevágóan fontos munkához sok erőt és energiát!

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr