hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Nagybajom - Nagybajomi Általános Művelődési Központ

300 gyerek

Nagybajom város Somogy megyében, a Kadarkúti kistérségben. A megye közepén, Kaposvártól 25 kilométerre nyugatra fekvő település. A nagybajomi Általános Művelődési Központ több intézményt (óvodákat, iskolákat, diákotthont, könyvtárat) foglal magában. Mi többek között a nagybajomi Csokonai Általános Iskolában jártunk. Ebbe az iskolába 510 tanuló jár, ebből 354 normál, a többiek sérült diákok, ők egy másik épületben tanulnak. A Diákotthonba vegyesen járnak ép és sérült gyerekek. Az iskolának van 9. és 10. évfolyama is, ami speciális előkészítőként működik.

2011. április 15-én jártunk Nagybajomban. Aznap ez volt a második előadásunk, előtte Jákón voltunk. A tornatermet rendezték be az előadáshoz, mi az ebből nyíló lányöltözőben készülhettünk. Mivel előtte már játszottunk, csak egy gyors sminkigazításra volt szükségünk, s Józsi már ment is, hogy elindítsa a műsort. Nem volt könnyű dolga, hiszen kb.300 gyerek figyelmét kellett egymagának megragadnia. Ez többé-kevésbé sikerült is neki. A közönség ovisokból, alsó tagozatosokból, és néhány pedagógusból állt. Az előadás energiában, pontosságban ingadozott, a rap ez alkalommal sem volt tökéletes, ennek megfelelően a gyerekek reakciói is változóak voltak. Mint azt már sok helyen tapasztaltuk, a verbális részek ebben a nagy térben, ilyen sok és ilyen sok pici gyereknél nem igazán működnek jól. Ez a tapasztalatunk itt is beigazolódott.
A finálé után általában közös táncra és játékra hívjuk a gyerekeket, ám most úgy láttuk, hogy a körülmények nem megfelelőek ehhez, és őszintén szólva, el is fáradtunk kicsit, így Yvivel közösen azt a döntést hoztuk, hogy ezt most kihagyjuk. Az előadás végén így elköszöntünk a gyerekektől és elhagytuk a tornatermet... a fiúöltözőn át! Eltévesztettem ugyanis az ajtót, így a délutáni edzésre készülő srácok legnagyobb ámulatára hirtelen két furcsa ruhába öltözött, erősen sminkelt alak robbant be az öltözőbe egy nagy, rózsaszín bőrönddel.

Miután összeszedelőzködtünk és felöltöztünk (immár a lányöltözőben) egy kicsit leültünk beszélgetni az intézmény igazgatójával, a nagyon kedves Ács Gergely Andrásné Verával, aki nagy szeretettel beszélt az iskoláról. Dicséretünkre, mely szerint igazán szép az iskola épülete és tágas, ápolt az udvara (ahol működő kemencéket is találhatunk!) elmondta, hogy az iskola felújítására, új bútorok beszerzésére pályázati pénzből volt keret, ám - amellett persze, hogy ez nagyon örvendetes dolog - a látványos felszín alatt komoly anyagi problémák vannak, hiszen a fenntartásra alig van pénz. Szeretettel beszélt a diákokról és kollégáiról egyaránt. Megtudtuk, hogy dolgoznak itt közhasznú munkások is.
Vera néni lelkesen említette az egyik tanárt a roma származású Krisztián bácsit, akit nagyon szeretnek a gyerekek. Kérdésünkre azt is elmondta, hogy szakkörökre nem igazán van lehetőségük, mert azt az önkormányzat nem támogatja. Elbüszkélkedett a diákok sportban elért eredményeivel. A falon körös-körül látható serlegek és oklevelek is azt mutatták, hogy a gyerekek iemelkedően teljesítenek elsősorban röplabdában és fociban.

Még sokáig tudtunk volna beszélgetni Vera nénivel, ám már így is jócskán késve indultunk tovább Pálmajorba. Vera néni nagyon lelkesen beszélt erről az iskoláról, így érdeklődve vártuk az újabb helyszínt.

Era

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr