hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

MÁTÉSZALKA

Móra Ferenc Általános Iskola és Speciális Előkészítő Szakiskola

A közel 20 ezer lakosú várost Szatmár fővárosaként is emlegetik, a hozzávetőleg 85 ezer lakost számláló térség gazdasági és kulturális központja. 2001-ben a város lakosságának 96%-a magyar, 3%-a cigány és 1%-a német nemzetiségűnek vallotta magát.

Az iskola 1969-ben lett önálló intézmény Kisegítő Iskola néven. Később 7-es számú Általános Iskola lett, majd 2001 decemberétől Móra Ferenc Általános Iskola és Speciális Előkészítő Szakiskola néven működik. Egy emeletes épület, melyben 13 tanterem, 1 természettudományi szaktanterem, 1 tankonyha, 1 tornaszoba és több kiszolgáló helyiség található. Az iskolában 150-en tanulnak. 10 tanulásban akadályozott, 2 értelmileg akadályozott osztály, 1 logopédiai, 1 autista csoport és 6 felzárkóztató csoport működik.

Mátészalkai tartózkodásunk második napján, 2010. június 11-én érkeztünk az iskolába, ahogyan a helyiek hívják, a "kisegítőbe". Bemutatkozás után az igazgatónő, Borbásné Szabó Erika körbevezetett az iskola épületében, majd saját irodájába kísért, kávéval vendégelt. Ez az iroda szolgált öltözőként is. A műsor az iskola elég kicsi tornaszobájában zajlott. Az előadás alatt örömmel fedeztünk fel ismerős arcokat a közönség soraiban: voltak itt gyerekek a Cinevégről és a Gyermekvédelmi Központból is, akik előző nap már látták Cirkusz Ödön küldeményét. Ők már ismerősként üdvözöltek bennünket, s előre nevettek a vicces részeken. A gyerekek, az értelmileg akadályozottak is, nagy figyelemmel kísérték a két fiatal, Piperke és Ödön bontakozó szerelmét, illetve a Mama ezirányú rosszallását. A leginkább a mozgáson alapuló, akrobatikus, táncos számokat szerették.
Az előadás után az irodában még sokat beszélgettünk a nagyon kedves igazgatónővel, aki elmondta, hogy pályakezdő tanárként kezdte ebben az iskolában, s az évek alatt jutott az igazgatói poszthoz. Munkájáról, annak szépségeiről és nehézségeiről egyránt szívet melengető szeretettel beszélt. Míg beszélgettünk, az irodába beszűrődött az aulából a gyerekek zsivalya, akik az előadástól, na és persze a nyári vakáció közelségétől jókedvűen játszottak még a szép iskolaépület aulájában.

Igazgató: Borbásné Szabó Erika

 

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr