hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Cinevég

120 néző

Cinevég a mai Mátészalka peremén található városrész, mely a Kossuth tértől a Kocsordi útig terjedő kb. két km hosszú szakaszt és annak környékét foglalja magába. A Cinevég (Cine vég) név előtagja tulajdonnévi eredetű, valószínűleg első lakóinak családnevéről (Cine) kapta a nevét, míg vég - nevű második tagja az akkori Szalka település végére utal, annak szélső utcája, vége volt. A Cinevég elnevezést máig a Dózsa György utcára és annak környékére használják.
Az itteni lakosság majdnem 100 százalékban roma. A Cinevég esetében a városszéli elhelyezkedés nem pusztán földrajzi megfogalmazás. Valódi szegregált településrész ez, amit a városban lakók messzire elkerülnek, s amelyről rémhírek keringenek. Ide indulásunk előtt a Mátészalkai Gyermekvédelmi Központban játszottunk, s az ott élő gyerekek hallván, hogy a Cinevégre készülünk, mindenképp le akartak beszélni bennünket erről. Azt mondták, nagyon veszélyes hely, s hogy be sem fognak engedni bennünket a telep szélén állítólagosan őrködő helyi erők. Ezekkel a figyelmeztető szavakkal a fülünkben szálltunk be a kisbuszba, s indultunk a hírhedt Cinevégre.

A telep szélén híre sem volt "őröknek", és néhány kószáló emberen kívül másnak sem igazán. Megérkezésünkkor egyre többen bukkantak elő a házakból, s hamarosan már egy kisebb csoport gyerek és felnőtt vett körbe minket. Ami nem is volt csoda, hiszen teljes jelmezben és sminkben érkeztünk.Volt, aki számított az érkezésünkre, volt, akit azonban meglepetésként ért, hogy program lesz a telepen. Végre sikerült megtalálnunk az illetékeseket, akik megmutatták a területet, ahol játszhatunk. Ez egy lerobbant közösségi ház melletti füves udvar volt. Miközben pakoltunk ki, s próbáltuk megtalálni a játszó- és nézőtér legoptimálisabb helyzetét, a közönség csak gyűlt és gyűlt. Végül összesen kb. 120-an voltak a pici karonülőtől a nagypapáig. Az előadást korosztálytól függetlenül mindenki nagyon élvezte. A gyerekek annyira benne voltak a játékban, hogy többször is figyelmeztetnünk kellett őket, hogy picit távolabbról figyeljenk, mert egyre közelebb jöttek hozzánk, és igy egyre hátrébb szorultunk a játszóterületen. Ez persze attól is van, hogy aki hátul áll, az is jól akar látni, és nyomja az előtte állót. Ez a térrendezés megakasztotta időnként a játékot, és sok energiánkat felemésztette. Ezzel együtt az előadás jól sikerült. A produkció után itt is táncoltunk a gyerekekkel. Mivel ez nem egy iskolai szituáció volt, a kicsik felszabadultabbak voltak, és sokszor egymásra is ugráltak, amit hol jobban, hol kevésbé jól sikerült kordában tartanunk.

A közös tánc és a telepi gyerekekkel való beszélgetés alatt szavakkal kifejezhetetlen szeretetigényt tapasztaltunk a részükről. Egy-egy kedves szóért, simogatásért borzasztóan hálásak voltak, rengeteg ölelést kaptunk. A kicsik gyűrűjében mentünk a kisbuszhoz, amibe alig tudtunk beszállni. Többen kérték, vigyük őket magunkkal, vagy legalább jöjjünk a következő héten is.

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr