hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

MÁTÉSZALKAI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT

A közel 20 ezer lakosú várost Szatmár fővárosaként is emlegetik, a hozzávetőleg 85 ezer lakost számláló térség gazdasági és kulturális központja. 2001-ben a város lakosságának 96%-a magyar, 3%-a cigány és 1%-a német nemzetiségűnek vallotta magát.
Mátészalkára 2010. június 10-én érkeztünk, s két napot töltöttünk itt. Elsőként a Mátészalkai Gyermekvédelmi Központban játszottunk. A Központ helyet biztostít az ideiglenes hatállyal beutalt, átmeneti vagy tartós nevelésbe vett 3-18 éves korú gyermekek, valamint utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőttek számára, 160 engedélyezett gyermekotthoni és 4x12 fős lakásotthoni férőhelyen, illetve alkalmas (szakmai programja alapján) különleges ellátást igénylő gyermekek integrált nevelésére. A szakmai vezetők (gyámok) a 18 év alatti gondozottak esetében teljes gyámi feladatokat látnak el. A komplex gyermeknevelés elengedhetetlen feltételeit (tanulmányi munka, sport, kulturális és szabadidős tevékenység) segítését is kiemelten kezeli az intézmény.
Kisbusszal érkeztünk a város szélén található Gyermekvédelmi Központhoz. Bemutatkoztunk a nagyon agilis igazgatóhelyettes hölgynek, aki elmondta, hogy az igazgatónő hivatalos ügyben távol van, vele majd másnap tudunk találkozni. Megmutatta a Központ udvarát, ami egy szép, nagy, fás park, s itt ki is jelöltük, hogy hol fogunk játszani. Ahogy az udvaron sétálgattunk, néhány gyerek távolról figyelt minket, s volt egy-kettő, aki közelebb is merészkedett hozzánk. Őket az igazgatóhelyettes igen erélyesen igyekezett távol tartani tőlünk, mondván, hogy ne zavarjanak. Mondtuk, hogy bennünket egyáltalán nem zavarnak, s megkértük ezeket a gyerekeket, szóljanak a többieknek is, hogy hamarosan kezdődik a bohócelőadás az udvaron.
Elfoglaltuk a szállásunkat, hiszen az éjszakát majd itt töltöttük. Átöltöztünk, sminkeltünk, s elkezdődött Ödön bevonulásával a műsor. Nehéz dolga volt Tominak, mert a gyerekek szétszórva a nagy udvaron, a játszóterünktől messze helyezkedtek el. Sok idejébe és energiájába tellett összébb és közelebb terelgetni őket. Sajnos az itt dolgozó felnőttek nem igazán akartak bekapcsolódni az előadásba, a távolban beszélgetve követték - többé-kevésbé - az eseményeket. Kiderült, hogy bizonyos dolgokkal előzetesen nem számoltunk előzetesen. Ilyen volt például a szél, amely a kendőzsonglőr-számnál elfújta a kendőket, s így ez a rész meglehetősen szétesett. Minden ilyen színpadi hibának az a következménye, hogy a néző figyelme lankad, vagy elterelődik, s plusz energia újra felkelteni azt. Most sem volt ez másként. A hibák ellenére voltak részek, amiket kifejezetten szerettek a gyerekek. Mivel itt inkább a nagyobb korosztály képviseltette magát, különösen élvezték azokat a momentumokat, amelyek Ödön és Piperke bimbózó szerelmét mutatták. A műsor után táncolni hívtuk őket. Nagy sikere volt a nálunk levő mikrofonnak, sokan meg akarták mutatni énektudásukat, illetve a manapság a fiatalok körében népszerű beatbox (szájdob)-technikát, amelyet néhányan közülük bravúrosan művelnek. Megállapítottuk, hogy zenében és énektudásban bizony el vagyunk maradva sokuk mögött.
Az előadás után a Cinevégre mentünk játszani. A Központban lakó gyerekek aggódva figyelmeztettek, hogy vigyázzunk magunkra, vagy inkább ne is menjünk, mert az nagyon veszélyes környék...
Késő délután értünk vissza. Körbevezettek bennünket az épületben. Megnéztünk egy-egy szobát is. A szobákban négy gyerek lakik együtt. Kicsit furcsának találtuk, hogy a szobatársak teljesen különböző korúak. A szobák kicsik, de otthonosak és rendezettek. Az esténk nagyon jól telt, az udvaron ülve órákig beszélgettünk, zenéltünk egy kisebb csapat sráccal, aki beavattak minket mindennapjaikba. Beszéltek problémáikról - például, hogy hiába kérnek zeneoktatást, nem sikerül elérniük - kinti (már akinek van olyan) és benti családjukról.
Másnap reggel szerettünk volna az igazgatőnővel beszélgetni, azonban épp akkor érkezett a hír, hogy az egyik gyerek elszökött, így intézkednie kellett. Rövid beszélgetésünk alatt az igazgatónő elmondta, hogy sajnos nagyon gyakran előfordul hasonló helyzet, s hogy a szökött gyerekeket majdnem mindig családjuknál találják meg. Ott, ahonnan a hivatalos szervek "kimentették" őket.

Zsongott a fejünk és a lelkünk a rengeteg élménytől, amit itt láttunk, hallottunk, tapasztaltunk. Így indultunk mátészalkai harmadik helyszínünkre a Móra Ferenc Általános Iskola és Speciális Előkészítő Szakiskolába.

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr