hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Magyarmecske, 2012. június 2.

Magyarmecskei Általános Iskola, 200 néző

Magyarmecske község Baranya megyében, a Sellyei kistérségben, Gyöngyfa, Magyartelek, és Gilvánfa között. Lakóinak száma körülbelül 300 fő.

A Magyarmecskei Általános Iskola és Óvoda négy falu, Gyöngyfa, Kisasszonyfa, Magyarmecske és Magyartelek gyerekeit fogadja. Az intézmény évfolyamonként egy-egy osztállyal, 15-20 tanulóval, összességében 150 körüli létszámmal működik. A gyerekek 98%-a hátrányos, 67%-a pedig halmozottan hátrányos helyzetű. Az óvodába 41 apróság jár.

Márciusban már jártunk itt, nagy örömmel tettünk eleget az újabb meghívásnak. Ez a nap különleges volt a magyarmecskeiek életében, hiszen az iskola pedagógusai, mint már hosszú évek óta mindig, 2012-ben is megrendezték a KAVALKÁD nevet viselő multikulturális programot, melynek záró rendezvényére ekkor került sor. A program céljait jól mutatják a meghívó szavai: „A fesztivál különböző kultúrák találkozásának színtere. … A rendezvényre érkező csoportok, a vendégek és a közönség színes kavalkádot alkotva ad mintát az értékek kölcsönös megismerésére, egymás és más népek kultúrájának tiszteletére.” Idén Kínával, Horvátországgal ismerkedhettek a résztvevők, s a vendégeknek saját térségüket, az Ormánságot is bemutatták a diákok és tanáraik. Rengeteg érdekes, izgalmas dolog volt az erre az alkalomra speciálisan berendezett és feldíszített tantermekben, például: teaház, kínai horoszkóp, selyemfestés, agyagozás, szövés, fonás. Az aulában mandalát lehetett színezni, illetve kínai bölcs meséket olvashattunk, amiket a diákok illusztráltak.

Miután körbejártunk minden helyszínt, elfogyasztottuk az igazán remek ebédet – töltött káposzta – elkezdtünk készülni az előadásra. Az iskola kertjében felállított színpadon játszottunk, idén először szabadtéren. Most az Irány Alaszka! című előadásunkat hoztuk. Eddigre már sokan érkeztek a faluból is, így mintegy 200 ember előtt játszottunk, mondhatjuk, nagy sikerrel. Gyerekek és felnőttek egyaránt drukkoltak, hogy Ödön kérje már meg végre Piperke kezét.

A mi előadásunk után a KAVALKÁD egész népe, mazsorettekkel és fúvósokkal kísérve, felvonult a faluban, majd visszatérve az iskolaudvarra még számos színes produkció következett:   az iskola 1-2. osztályos tanulóinak tánca, a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola diákjainak műsora, a Középút Harcművészeti Iskola bemutatója, a Biseri Drave Tamburazenekar előadása.

Rengeteg élménnyel lettünk gazdagabbak a nap végére, s nem kérdés, hogy az ide látogató vendégek és helyiek is így érezték magukat. Ismét nagyszerű példát láttunk arra, hogy a tenni akarás, a kreatív energia és persze a rengeteg befektetett munka meghozza a gyümölcsét. És ez elsősorban nem pénzkérdés.

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr