hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Köröm, 2013. január 09.

IV. Béla Általános Iskola, 140 néző

Köröm község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól közúton kb. 16 kilométerre délkeletre, a Sajó bal partján. Itt folyik a Hernád a Sajóba. Lakosainak száma 1330 fő. A település honlapján (www.korom.hu) a következőket olvashatjuk a község helyzetéről: „A község helyzete jelenleg igen nehéznek mondható, sem helyben, sem a környéken nincs munkalehetőség, a munkanélküliek száma egyre emelkedik. A lakosság 48%-a cigány etnikumhoz tartozik, akiknek nagyobbrészt nincs semmilyen szakképzettsége, így elhelyezkedési lehetőségeik igen behatároltak. Vállalkozások a szolgáltatási szférában vannak, inkább kisiparosok, kereskedők. A település legnagyobb foglalkoztatója az Önkormányzat és intézményei.”

Az iskolai irodalmi színpad vezetője, Kalocsai Attiláné, Tünde szeptember óta kitartóan hív bennünket, hogy játsszunk Náluk, s most végre sikerült eljutnunk Körömre. Így 2013 első előadását itt tartottuk.

Miután komppal átkeltünk a Sajón, meg is érkeztünk a kis településre, s annak még kisebb, de szépen rendben tartott iskolájába. Az előadást a tornaszobában tartottuk, ahol a gyerekek tornaszőnyegeken és padokon ültek. Bár sok hiányzó volt, így is mintegy 140-en nézték a Cirkusz Ödön küldeménye című előadásunkat. Egy kis újítást is kipróbáltunk az előadásban: mielőtt felhívunk néhány gyereket a színpadra, hogy próbálják ki a színes karikákat, mi kezdünk el a karikákkal zsonglőrködni. Ki kell még jobban dolgozni ezt a részt, de úgy döntöttük, ezentúl így fogjuk játszani az előadást. A gyerekek nagyon aranyosak, kedvesek és lelkesek voltak, így igazán sajnáltuk, hogy a helyszűke miatt nem tudtunk velük táncolni.

Az előadás után Tündével beszélgettünk az iskoláról, ahová most 195-en járnak. Ez a szám azonban folyamatosan változik, elsősorban azért, mert egyre többen jönnek vissza Kanadából, ahová elsősorban munka és a jobb anyagiak reményében utazott sok család. Az iskolában nyolc évfolyamon, évfolyamonként egy, illetve az első és az ötödik évfolyamon két osztállyal. Az iskolában 16 pedagógus dolgozik. Az iskolában 28 SNI-s (sajátos nevelési igényű) diákot részlegesen integrálnak. A készségtárgyakat együtt tanulják a többiekkel, a többi tantárgyat pedig gyógypedagógus oktatja.
Az iskolába szinte csak körömi gyerekek járnak, mindössze két „buszos” diák van, de ők is csak azért lettek bejárósok, mert a család elköltözött egy közeli faluba. A diákok 98%-a roma, s szinte ugyanennyien halmozottan hátrányos helyzetűek.
Mielőtt tovább indultunk volna következő előadásunk helyszínére, Sajóhídvégre, elfogadtuk Tünde invitálását, s megebédeltünk együtt a gyerekekkel. Összességében elmondhatjuk, hogy bár kicsit hűvös volt az iskolában, a hangulat és a fogadtatás annál melegebb és otthonosabb volt. S hogy a gyerekek is jól érezték magukat, arra talán bizonyíték a következő, hozzánk intézett mondat egy kisfiútól: „Máskor is eljönnek? Ödön tök jó volt!”

 

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr