hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Kétegyháza, 2013. február 11.

Márki Sándor Általános Iskola, 60 néző

Kétegyháza (románul Chitighaz) nagyközség Békés megye délkeleti részén, a Gyulai kistérségben. Az egyik legnagyobb magyarországi román nemzetiségű település: lakóinak mintegy 30 százaléka vallja magát románnak. Lakosainak száma 4000 fő körül van.

A Márki Sándor Általános Iskolának (http://markiiskola.hu/) 114 tanulója van, közülük 43 diák halmozottan hátrányos helyzetű. A diákok 80%-a kap közétkeztetést. A gyerekekkel 18 pedagógus foglalkozik. Az iskolában az IPR (Integrált Pedagógiai Rendszer) működik. Az itt tanuló 5 alapfokú értelmi fogyatékos tanulóval, illetve a sajátos nevelési igényű gyerekekkel az iskola saját gyógypedagógusán kívül óraadó gyógypedagógus is foglalkozik.

Előadásunkat, a Cirkusz Ödön küldeményét itt is a tornateremben tartottuk kb. 60 lelkes és nagyon kedves néző előtt. A gyerekek nagy izgalommal vártak bennünket és szinte minden számot örömmel és nevetéssel fogadtak. Nagy sikere volt a golyós trükknek, a zsonglőrködésnek, most is nagyon sokan jelentkeztek önkéntesnek, s persze a csúcspont ismét a felnőttek tánca volt. Úgy éreztük, mindenki nagyon jól szórakozott.

Az előadás után volt alkalmunk beszélgetni az iskola igazgatónőjével, Mokán Jánosnéval, aki öt éve tölti be ezt a posztot. Elmondta, hogy a településen nagyon nagy a munkanélküliség, hiszen mindössze az önkormányzati intézményeknél tudnak elhelyezkedni az emberek, egyéb munkalehetőség nincs. Sajnos a családok rossz anyagi körülménye, létbizonytalansága rányomja bélyegét a gyerekek jövőképére. Az igazgatónő elmondása alapján a diákok arra a gyerekkorunkban oly sokat hallott kérdésre, hogy „Mi leszel, ha nagy leszel?” egyáltalán nem tudnak válaszolni, hiszen szinte alig látnak követendő mintát maguk körül. A szomorú tények mellett jó volt hallani, hogy az iskola pedagógusai nagyon elhivatottan végzik munkájukat, ahogyan az igazgatónő fogalmazott: „Itt a tanítónők ölre mennek a gyerekekért.”

 

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr