hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Kadarkút, 2013. április 04.

Jálics Ernő Integrált Közoktatási Intézmény, 200 néző

Kadarkút város Somogy megyében, a Kadarkúti kistérségben. A Kadarkúti kistérség székhelye. Kaposvártól 25 km-re, a Belső-Somogy és a Zselic határán helyezkedik el. Lakosainak száma 2600 fő körül van.

Somogyi turnénk első állomása volt Kadarkút, ez kicsi, de szépen rendben tartott városka. Előadásunkat most nem az iskolában, hanem az annak szomszédságában található, nemrégiben felújított Művelődési Házban tartottuk. A Cirkusz Ödön küldeménye című darabunkat játszottuk. Mint mindig, ha emelt színpadon, a nézőktől viszonylag messze helyezkedik el a játszótér, most is átgondoltuk előadás előtt, hogy mit lehet a színpad előtt, a gyerekekhez közelebb játszani, s igyekeztünk ezt minél többször alkalmazni. A kadarkúti közönség nagyon kedves és odafigyelő volt, sajnáltuk, hogy az előadás utáni táncra nem kerülhetett sor.

Miután a gyerekek elmentek, leültünk kicsit beszélgetni Keserű Valériával, az itteni művelődésszervezővel. Elmondta, hogy egyre nehezebb bármilyen programot szervezni, hiszen a családoknak szinte alig jut kultúrára. Régebben gyakrabban tudtak meghívni egy-egy színházi előadást, eljutottak a kaposvári színházba is, most azonban ha van is ilyen lehetőség, azt nem tudja minden szülő megfizetni, így az ő gyerekeik kimaradnak ebből az élményből. Mesélt arról is, hogy május elsején indul a Biztos kezdet Gyerekház nevű kistérségi program településükön, ami – reményeik szerint – javíthat a nehezebb sorban élők helyzetén.

A Művelődési Házból az iskola egyik gazdasági dolgozójával, Zsanettel átmentünk az iskola épületébe és kicsit ott is szétnéztünk. Megtudtuk, hogy az intézmény Integrált Pedagógiai Rendszerben (IPR) működik. Az általános iskolán kívül van itt kollégium és szakiskola is, ahol pincéreket, szakácsokat és cukrászokat képeznek. Külön épületben működik a Speciális Tagozat, ahol a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek tanulnak. Kérdésünkre, hogy miért vannak ők külön, azt a választ kaptuk, hogy nem férnének el az épületben.

A szakiskolások egyik órájára is bekukkantottunk, ahol épp az országos pincérversenyre készült két fiatal. Búcsúzóul kaptunk egy nagy tálca süteményt a cukrászati tanműhelyből, aminek nagyon örültünk. A finom sütikkel ölünkben indultunk tovább a turné második helyszínére, a kaposvári Toponári Általános Iskolába.

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr