hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Jászladány, 2011. november 7.

Móra Ferenc Általános Iskola, 200 néző

Jászladány nagyközség az Észak-Alföldi régióban, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Jászberényi kistérségben. Jász-Nagykun-Szolnok megye északnyugati, a Jászság délkeleti részén fekszik. Szolnoktól 24 km távolságra található. Lakossága megközelítőleg 6000 fő, melynek a 2001-es népszámlálás adatai alapján alig 10%-a vallotta magát romának. Ezzel szemben vendéglátónk, akiről később lesz még szó, úgy véli, hogy a település lakosságának 50%-a roma származású.

Előadásunk helyszíne a jászladányi Móra Ferenc Általános Iskola folyosója volt. Ez az iskola az utóbbi években többször is szerepelt a sajtóban, azt követően, hogy a már működő önkormányzati iskola mellett, az épület egy részének leválasztásával létrehoztak egy fizetős alapítványi iskolát. Ekkor az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány és a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet pert indított a Jászladányi Önkormányzat és a Zana Sándor Imre Nevelési, Oktatási Közhasznú Alapítvány ellen, mert álláspontjuk szerint a jászladányi alapítványi iskola működése 2002-es megalapítása óta a cigány és a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek szegregációjához vezetett a ’maradék’ önkormányzati iskolában. A pereskedés évekig húzódott, míg végül ez év júniusában a Legfelső Bíróság a következő döntést hozta: szeptembertől az önkormányzati mellett az alapítványi általános iskola is tovább működhet Jászladányban, csupán az önkormányzatnak meg kell szüntetnie a két intézmény közötti fizikai elkülönítést. (Többek között az alábbi oldalon olvashatók részletek a döntésről) Természetesen megkérdeztük erről az ügyről az alsó tagozat vezetőjét, a nagyon kedves Gonda Lajosnét, Évát, aki arra a kérdésünkre, hogy van-e különbség a két iskola között, viccesen, de őszintén ezt válaszolta: „Van. Nálunk jobb!” Véleménye szerint a média némiképp felfújta az ügyet, mert bár való igaz, hogy az önkormányzati iskolába a halmozottan hátrányos, vagy hátrányos helyzetű, nagyrészt roma gyerekek járnak, a két iskola között nincs ellenségeskedés.

Éva nénitől tudjuk, hogy az alsó tagozaton 200 gyerek tanul, 90%-uk hátrányos helyzetű, s majdnem mindegyikük roma származású. 60 éve működnek a kisegítő osztályok, ahol kis létszámban, gyógypedagógusok segítségével foglalkoznak a 25-30 ezt igénylő tanulóval. Az utóbbi két évben nagy segítség volt az Integrációs Pedagógiai Rendszer programon elnyert pályázati pénz, amelyből például az iskola diákjai meglátogatták a Fővárosi Nagycirkuszt, sok szülőkkel közös programot tudtak szervezni, illetve a hátrányos helyzetű diákok tárgyi segítséget is kaptak.

Sajnos az iskolának nincs tornaterme, így a folyosót használtuk játszóhelyként. Nagyon meglepődtünk, amikor kezdéskor kiléptünk öltözőnkből, az egyik osztályteremből. Nem gondoltuk volna, hogy ennyi gyerek elfér egy ekkora helyen. Tornaszőnyegeken, tornapadokon és székeken ültek, illetve a hátsó sorokban álltak a gyerekek, tele volt az egész folyosó. Az előadás jól sikerült, a gyerekek kedvesek és nagyon lelkesek voltak. A csúcspont a talán a felnőttek tánca volt, a két tanító néni remekül és felszabadultan táncolt, ezzel tovább növelve a gyerekek jó hangulatát. Szuper volt! Igazán nagyon sajnáltuk, hogy a hely szűke miatt le kellett mondanunk a gyerekekkel való közös táncról. A gyerekek vastapssal, és hangos „vissza, vissza!” kántálással búcsúztak tőlünk.

Nagyon jól éreztük magunkat Jászladányban, a pedagógusok és a gyerekek is nagyon kedvesek voltak. Reméljük, lesz még folytatás!

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr