hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Hajdúhadház, 2011. február 15.

300 gyermek

Olvassunk együtt Tillával, ráadásként pedig jutalomjáték a bohócoktól és a bohócokkal!

Hajdúhadházon, a Bocskai István Két Tanítási-nyelvű Álalános Iskolában jártunk. Igen, a gyerekek itt a matematikán és a magyar nyelv - és irodalom tantárgyakon kívül minden mást idegen - főként német - nyelven tanulnak. 687 gyermek tanul itt, ebből 511 fő halmozottan hátrányos helyzetű, illetve 99 gyermek SNI (Speciális Nevelési Igényű). Ez utóbbi azt jelenti, hogy ezek a tanulók kis létszámú csoportokban tanulnak és külön fejlesztő foglalkozásokon vesznek részt speciálisan képzett pedagógusokkal. Érkezésükkor ebben a teremben kaptunk helyet az átöltözésre és a felkészülésre. Beszélgettünk a kedves és készséges fejlesztő pedagógus tanítónénikkel, és együtt mosolyogtunk velük  a szomszédos teremben fennhangon ordibáló, már-már rikácsoló kollégájukon, de megtudtuk tőlük, hogy bár szerintük ez nem a legjobb módszer, de "ezekkel csak így lehet". Ennek az iskolának évekkel korábban szegregációs pere volt, erről is kérdeztük a két pedagógust, akik akkor is ebben az iskolában tanítottak, és elmondták, hogy abban a felállásban könnyebben megnyíltak a gyerekek, mert saját közegükben gyorsabban feloldódtak, de azt is hozzátették, hogy kisebb létszámú osztályok voltak akkoriban, ami sokkal könnyebbé tette a gyerekek kezelhetőségét és az oktatást. A jelen oktatási rendszer nem teszi ezt lehetővé, kénytelenek tehát a pedagógusok 25-30 fős osztályokban 25-30 felé darabolni figyelmüket...
De még mielőtt folytatni tudnám, kicsit vissza kell pörgetnem az időt az indulásunk idejére. Legalább is tervezett idejére, ugyanis a megbeszélt 8 órai időponthoz képest háromnegyed kilenckor sikerült elindulnunk. Köszönhető ez a késésemnek, amiért én a személyszerint a MÁV-nak tartozom köszönettel. Szerencsére Tilla roppant türelmesen fogadta a késésemet, és nyolc helyett kilenckor elindultunk Budapestről Hajdúhadházra. Remek sofőrünk volt, ezért szinte alig késtünk, és a csúszást - láthatóan - a gyerekek is megbocsátották.
Felszerelésünk azon a napon kissé hiányos volt. A rollert, ami fontos az előadáshoz, egy háromfős forgatócsoport hozta utánunk, akik külön autóval és valamivel később indultak el. Amikor már a tanítónénikkel beszélgettünk a hajdúhadházi iskolában, "Mama" észrevette, hogy otthon felejtette a fél jelmezét és gyorsan kölcsön kellett kérnie egy otthonkát az egyik takarítónénitől. A rögtönzött jelmez biztonságba helyezte az előadást, amikor fél órával kezdés előtt hírt kaptunk a forgatócsoportról, akik 50 km-re a céltól lerobbantak, így biztosra vehettük, hogy sem ők, sem a roller nem érnek oda kezdésig, vagyis nélkülöznük kell a kelléket és a kamerákat is az előadásról.
Az előzmények ellenére, vagy éppen azoknak köszönhetően az előadásnak óriási sikere volt. A háromszáz gyerkőc boldogan tapsolt, nevetett és táncolt, és természetesen mi is hálásak voltunk nekik, valamint az iskolának is, hogy mindenben a rendelkezésünkre álltak. Az iskola statisztikai adatait Sztányi Andrásnétól, az iskola igazgatónőjétől tudtuk meg. Köszönet érte!

Még távozásunk előtt gyorsan berohantam a földszinti fiú wc-be, hogy lemossam fennmaradt festéket az arcomról, erre döbbenten vettem észre, hogy nem volt csap. Amikor jeleztem ezt a nem éppen apró hiányosságot az alsós igazgatónéninek, ő azt válaszolta rá, hogy azért nincs csap, mert leszedték a gyerekek. Ezzel a filozófiai gondolattal, és egy nagyon finom és kiadós iskolai ebéddel töltekezve elindultunk hazafelé, Budapestre.

"Ödön"

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr