hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Gyöngyöspata, 2012. május 7.

Gyöngyöspatai Óvoda, 60 gyerek

Gyöngyöspata község Heves megye Gyöngyösi kistérségében. A település a Mátra délnyugati lábánál, Gyöngyöstől 11 km-re nyugatra fekszik.

Tavaly többször jártunk Gyöngyöspatán, de eddig az ovisoknak még nem játszottunk. Most őket látogattuk meg. Az óvoda épülete, kertje és udvara nagyon szép, tiszta. Mint megtudtuk, nemrég újították fel. Az előadást a tornateremben tartottuk, ahol megérkezésünkkor épp a nagycsoportosok próbálták a délutáni anyák napi műsorukat. Az összesen 85 ide járó gyerek közül ezen a napon kb. 60-an voltak az oviban.  Most a Cirkusz Ödön küldeményét játszottuk, mondhatjuk, sikerrel. A gyerekek sokat nevettek és örömmel vettek részt a közös játékokban, például a színek gyűjtésében. Az előadás után két nagy körben táncoltunk az ovisokkal.

Az előadás után beszélgettünk Csépe-Kovács Judit óvónővel és Fodor Mártával, az intézmény vezetőjével. Elmondták, hogy az óvoda részt vesz az IPR (integrált pedagógiai rendszer) programban. Ennek keretében az itt dolgozók folyamatosan továbbképzéseken vesznek részt. A program nagy hangsúlyt fektet a szülőkkel való folyamatos kapcsolattartásra, illetve a családok bevonására az intézmény életébe. Márti ez utóbbiról azt mondta, hogy bár nagyon sokféle programmal igyekeznek elérni a családokat, s hogy bár ezek a törekvések eleinte népszerűek és sikeresek voltak, mostanra mintha csökkent volna a lelkesedés. Általánosságban azt érzékeli, hogy egyre inkább felüti fejét a fásultság a szülők körében. A számos botrány, a széleskörű médianyilvánosság, a látszatcselekvések, s a mindezek mellett sem igen javuló helyzetben az itt élők nyugalmat szeretnének végre. Szerencsére mi úgy láttuk, tapasztaltuk, hogy ez a jelenség nem szegi kedvét az itt dolgozóknak, akik nagy energiával, lelkesedéssel dolgoznak azon, hogy a gyöngyöspatai ovisok ugyanolyan körülmények között fejlődhessenek, mint a náluknál szerencsésebb, gazdagabb, nyugodtabb helyeken cseperedő apróságok.

Az ovi után még meglátogattuk Farkas Jánosékat, a helyi RKÖ (Roma Kisebbségi Önkormányzat) vezetőjét és családját, ahol ebéddel vártak bennünket. Ebéd után beszélgettünk a helyiekkel, játszottunk a körénk sereglő, minket már ismerősként üdvözlő gyerekekkel, megnéztük Daniék újszülött kiskutyáit, majd a gyerekek integetéseitől kísérve elindultunk hazafelé.

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr