hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Gyöngyöspata, 2011.október 14.

Nekcsei Demeter Általános Iskola, 150 gyerek

Gyöngyöspata község Heves megye Gyöngyösi kistérségében. A település a Mátra délnyugati lábánál, Gyöngyöstől 11 km-re nyugatra fekszik.
Legutóbb tavasszal jártunk itt (előbb márciusban, majd május 1-én), a helyi romák életét teljesen feldúló botrányos események után. Azóta változott a politikai helyzet, hiszen július 17-én időközi választások voltak Gyöngyöspatán, amikor is a Jobbik jelöltje, Juhász Oszkár szerezte meg a polgármesteri címet. Ezzel együtt a romák helyzete változatlan, vagy ha lehet, még kilátástalanabb. Az iskolai előadás után ez alkalommal is több családot meglátogattunk, néhányuknak adományt is vittünk. Sokat játszottunk az összesereglett gyerekekkel, s beszélgettünk a felnőttekkel. Számtalan elképesztő történetet hallottunk tőlük romákkal szembeni rendőri túlkapásokról. Az iskolás gyerekek szülei arról is panaszkodtak, hogy bár törvény tiltja a szegregált oktatást, a település általános iskolájában mégis külön, úgynevezett összevont osztályokban tanulnak a roma diákok harmadiktól hatodik évfolyamig. Szerettünk volna erről pontosabban informálódni, de sajnos a Nekcsei Demeter Általános Iskola igazgatóját ott jártunkkor nem találtuk az iskolában, s hollétéről az iskola dolgozói nem adtak felvilágosítást. A folyosón több tanár nénit is megszólítottunk, hogy érdeklődjünk az iskoláról, de senki nem válaszolt szívesen, így egy idő után abbahagytuk inkább a kérdezősködést.
Az előadást a suli tágas, szép Tornacsarnokában tartottuk. A gyerekek nagyon kedvesek és lelkesek voltak. Volt például egy kisfiú, aki mindenáron szeretett volna a „színpadra” jönni és szerepelni. Láthatóan jól szórakoztak, s a közös táncot is nagyon élvezték. Mivel ez még új előadás, nagyon hasznos látnunk, hogy hogyan fogadják a gyerekek a különböző elemeket, akciókat. Az például már egészen egyértelmű, hogy nagyon szeretik azt a részt, amikor a világszám leírását náluk, rajtuk keressük. Mindenki azt szeretné, ha nála találnánk meg. Az előadásról Pénzes Judit felvételt készített, segítségül a hamarosan elkészítendő profi felvételhez. Köszi, Judit!

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr