hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Gyöngyöspata, 2011 március 25 - Egy családi ház udvara

Gyöngyöspatán a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és más szélsőséges csoportok jelenléte tartotta félelemben  március folyamán három hétig a helyi roma lakosságot. Az Amnesty International, az Európai Roma Jogok Központja, és a Human Rights First levélben fejezte ki aggodalmát a Gyöngyöspatán kialakult helyzet miatt.

A levél szövege itt található:
http://amnesty.hu/index.php?option=com_k2&view=item&task=download&id=13

Mind a felnőttek, mind a gyerekek iszonyatos félelmet éltek át ebben az időszakban, sok gyerek bepisilt, az emberek alig aludtak, és a mai napig nehéz feldolgozniuk a történteket. Mi felajánlottuk a polgármesternek, hogy szívesen játszanánk a helyi iskolában, de ő azt mondta, inkább egy hónap múlva térjünk vissza erre a kérdésre. Mi szomorúan bár, de elfogadtuk a döntését. (Az iskola különben úgy tudjuk, hogy teljesen szegregál, és a roma tanulók még ráadásul összevont osztályba is járnak 3.-6.osztályig, ami érthető módon bántja a roma szülőket. ) Előadást tehát nem tartottunk, és nem is az iskolát céloztuk meg, hanem elmentünk a falu cigányok lakta részére, ahol hamarosan sok gyerek csapódott hozzánk, és ezt látva az egyik ház tuladonosa felajánlotta házának füves udvarát, hogy ott játszunk a gyerekekkel.

Többféle játék és foglalkozás volt: Szereztünk asztalt a gyerekek segítségével, és ezen rajzolni lehetett. Időről-időre varázsoltunk, illetve ámultunk, milyen jó varázslók a gyerekek: tojást tojnak egy üres zsákba, színeket varászolnak egy üres könyvbe, megfiall kezükben a szivacslabda, stb. Tomi focizott egy közeli focipályán a fiatal fiúkkal, majd az erősítő és a mikrofon segítségével énekeltek és dj-ztek a nagyobb fiúk. Utána sorversenyt játszottunk, amibe apraja-nagyja beállt, sokan a kerítés túloldalán is összegyűltek és biztatták a fiatalokat. Utána táncoltuk, és megtanultuk, hogy cigány zenét márpedig be kell szereznünk, nincs mese.Úgy tűnt, mindenki nagyon jól érezte magát.

A szülők azt mondták utána, hogy „azóta” nem voltak ilyen felszabadultak a gyerekek, és visszahívtak minket május 1-jére, hogy csináljunk még egyszer egy szervezett játékot. Ezt örömmel vállaltuk.

Külön köszönet Vadász Éva önkéntesünknek, és Rácz Anna önkéntes fotósnak, aki szintén velünk tartottak és lelkesen játszottak a gyerekekkel órákig.

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr