hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Gödre, 2012. június 1.

Művelődési Ház, 60 néző

Gödre község Baranya megyében, a Sásdi kistérségben. Lakosainak száma 900 fő körül van. A kistérség jellegzetes aprófalvas szerkezetű: a 27 településből 21-ben a lakosok száma nem éri el az 500 főt. A kistérség közoktatási intézményeiben tanuló diákok 60%-a hátrányos helyzetű, 30%-a halmozottan hátrányos helyzetű. Nagy a munkanélküliség, a gyerekes családok harmadában nincs foglalkoztatott felnőtt.

A Gyermekesély Program közoktatásért felelős koordinátora, Deli Mária segített a vásárosdombói és gödrei utak megszervezésében, ottlétünkkor is végig ő kalauzolt bennünket. A Programról minden információ megtalálható az eselyteremtes.hu oldalon. Én csak azokat a dolgokat emelem most ki, amiket Mária személyesen mondott el nekünk. A Program 5 kistérségben működik, EU-s pályázati támogatásból, 3 évig, ami 2013 decemberében telik majd le, ami azt jelenti, hogy jelenleg félidőnél tartanak. Nagyon sok területet ölel fel, van óvodai, iskolai, plébániai, ifjúsági ágazat, építettek és működtetnek fürdőházat Kisvaszarban, tanodát Baranyajenőn és Mekényesen. Sajnos azonban úgy tűnik, hogy a  program folytatásához nem kapnak újabb támogatást, s így félő, hogy az eddig elért eredményeket sem tudják majd hasznosítani, illetve sok előremutató kezdeményezés ellehetetlenül.

A reggeli nehéz indulás, az előző helyszínen – Vásárosdombón – való későbbi kezdés miatt az ígértnél kicsit később értünk a gödrei Művelődési Házba. Nagyon sajnáltuk, hogy a Baranyajenőről érkező ovisok nem tudtak megvárni minket, s hazamentek az előadás előtt. Igazán nagy kár! Így körülbelül 60 gyerek és felnőtt előtt játszottunk. Úgy döntöttünk, hogy nem a színpadot használjuk, hanem az előtt játszunk. Itt is az Irány Alaszka! volt terítéken. A nézők sokat nevettek, s izgultak, hogy a lánykérés sikeres legyen. Mint mindig, most is a Mama bugyiján nevettek talán a legnagyobbakat. Az előadás után táncoltunk és beszélgettünk a gyerekekkel.

Miután átöltöztünk, lesminkeltünk, Marika vezetésével átmentünk Sásdra, s itt együtt ebédeltünk. Sokat mesélt a környék életéről, a Gyermekesély Programról, munkájáról. Köszönjük a segítséget és a Programtól kapott kedves ajándékokat!

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr