hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Gagyvendégi, 2012. június 26.

Kultúrház, 45 néző

Gagyvendégi község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Szikszói kistérségben. Miskolctól közúton kb. 50 km-re északkeletre található. Lakosainak száma  220 fő.

Gagyvendégiben óvoda működik ugyan, de nincs iskola, a gyerekek Felsővadászra és Krasznokvajdára járnak tanulni.

Csereháti turnénk második napjának első állomása volt Gagyvendégi, ahol a szépen felújított és rendben tartott Kultúrházban léptünk fel. Érkezésünkkor volt szerencsénk találkozni a falu polgármesterével, Nagy Miklóssal. Elmondta, hogy nagyon nehezen élnek az itteni emberek, függetlenül attól, hogy cigányok, vagy nem cigányok. Az ő szavait idézve: „Nem cigánykérdés van, hanem szegénykérdés.” Munka csak néhány embernek akad az önkormányzatnál, a többiek mindössze a bizonytalan idénymunkára számíthatnak. Arról is beszélt, hogy helyzetük különösen azóta nehéz, amióta a falu előző vezetése eladta a termőföldeket, mindössze egy hektárnyi maradt a település tulajdonában. Ennek ellenére a polgármester mindent megtesz, hogy jobb körülményeket teremtsen az itt lakóknak. Jelenleg az idegenforgalom fellendítésén fáradozik. Aznap is épp egy idegenforgalommal kapcsolatos tárgyalásra sietett, így sajnos nem tudta megnézni az előadásunkat sem.

Két önkéntes segítőnk – Vörös Tamás és Szaniszló Nikolett – természetesen ide is elkísértek bennünket, s például segítettek az előadás előtt bepakolni a padokat a nézőknek. A Cirkusz Ödön küldeménye című előadásunkat játszottuk, s bátran mondhatjuk: sikerrel. Kisebbek, nagyobbak és láthatóan a felnőttek is sokat nevettek, jól szórakoztak. A műsor után először táncoltunk a gyerekekkel kisebb csoportokban, és együtt egy nagy körben is. Mivel még ezután is maradt idő és a gyerekek is nagyon szerettek volna még játszani, örömmel maradtunk, s játszottunk „Tűz, víz, repülő”-t és „Amerikából jöttem”-et. Velünk együtt játszott a helyi óvónéni is, Jablonkainé Jutka, aki nagyon kedves volt mindenkivel, és látszott, hogy a gyerekek nagyon szeretik.

Egészen ebédidőig játszottunk, s aztán, mivel nem tudtunk nemet mondani a kedves invitálásra, együtt fogyasztottuk el az igazán finom ebédet. Így tudtuk meg, hogy a helyi gyerekek, illetve sokan a környező falvakból is ide járnak a nyári szünetben ebédelni. Ezt a Minden gyerek lakjon jól! programnak köszönhetik. Az ételt kiszállítják a helyszínre, itt pedig önkéntesek – többek között a polgármester felesége! – szorgoskodnak a terítésben és a kiosztásban. Óriási segítség ez az itteni szegény családoknak!

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr