hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Egyházasharaszti, 2012. március 26.

Egyházasharaszti Általános Iskola, 130 néző

Egyházasharaszti község Baranya megyében, a Siklósi kistérségben. Siklóstól dél-délkeletre, Siklósnagyfalu és Alsószentmárton között fekvő település. Lakosainak száma körülbelül 300 fő. A faluban a munkanélküliség eléri a 90%-ot

Az itteni iskola épülete bár nem a legmodernebb – mint azt később megtudtuk, 1985-ben húzták fel az új épületet a régi mellé, azóta kisebb felújítások voltak – de szépen rendben tartott, barátságos. 150 gyerek jár ide, 99%-uk halmozottan hátrányos helyzetű és szinte kivétel nélkül roma. Mindössze 3 gyerek jár a faluból, a többiek a környező településeken laknak. Mint azt megtudtuk, ennek oka a környéken tetten érhető területi szegregáció, mellyel az iskola igyekszik felvenni a harcot, de sajnos nem sok sikerrel.

Öltözőnk ez alkalommal igen különleges volt: az ebédlőben kaptunk helyet. Miközben mi készültünk, a háttérben a konyhásnénik az aznapi ebéd körül tüsténkedtek. Mivel az iskolának nincs tornaterme, így a meglehetősen picike aulában játszottunk. Nehéz volt elképzelni, hogy hogyan férhet el egy ilyen kis helyen 130 néző, de szerencsére a helyiek rutinosan, gond nélkül megoldották a dolgot, s mindannyiunknak jutott végül hely. Az előadás – Cirkusz Ödön küldeményét játszottuk – jól sikerült, bár utólag beszélgetve róla, kiderült, hogy mindhárman kicsit különbözően érzékeltük, éreztük a darab működését. Elegendő hely hiányában a közös táncról most le kellett mondanunk.

Az előadás után együtt ebédeltünk a gyerekek egy csoportjával és az igazgatóhelyettessel, Géczi Józsefnével, Jutkával. Ő 37 éve dolgozik itt, és kisdiákként is itt tanult. Mesélt nekünk az iskola életéről, működéséről. Elmondta, hogy a 150 gyerekkel 13 pedagógus dolgozik. Az iskola tagja az IPR (Integrált Pedagógiai Rendszer) programnak. Azt is megtudtuk, hogy a szülőkkel nagyon jó az együttműködés, ami igazán nélkülözhetetlen az eredményes pedagógusi munkához. Az iskolának 4 önkormányzat a fenntartója, ami sokszor megnehezíti a működést. Igyekeznek minél több pályázatot írni, ám sajnos a megnyert összegek felett nem az iskola rendelkezik. Büszkén mesélt a gyerekek sikereiről, elmondta, hogy diákjaik között „sok a tehetséges gyerek”. A tanulók többsége a Kis Tigris Gimnáziumban, illetve siklósi középiskolákban folytatja tanulmányait. Sajnos mindennaposak az anyagi problémák. Ezt jól jellemzik Jutka következő szavai: „Ma még itt eszünk, de nem biztos, hogy lesz holnap pénz főzni.”

Reméljük, hogy a problémák ellenére még sokáig folytathatják hasznos és nagyon fontos munkájukat az itt dolgozók, és hogy még sok kisgyerek mondhatja magát az Egyházasharaszti Általános Iskola diákjának!

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr