hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Edelény, 2013. május 17.

Alapítványi Oktatási Központ, 80 néző

Edelény kisváros Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az  Edelényi kistérség központja. Miskolctól 25 km-re északra, a Bódva-völgyben található. Lakosainak száma körülbelül tízezer fő.

Bár a környéken már sokszor jártunk, ez volt az első alkalom, hogy Edelényben játszottunk egy kétnapos turné keretén belül. A turné első állomása volt az edelényi alapítványi iskola, hivatalos nevén az Alapítványi Oktatási Központ (http://munkaisk.uw.hu/), s aztán este is visszatértünk ide Bódvalenkéről, hiszen szállásunk is itt volt, a Diákotthonban. A turnén az Age of Hope Gyermekvédelmi Alapítvánnyal együtt vettünk részt.

A mostani előadás, Cirkusz Ödön küldeménye, sajátossága az volt, hogy Ödön szerepét kb. 1,5 év után most ismét Budai Józsi játszotta. Természetesen az út előtt tartottunk felújító próbát, s Józsi nagyon jó formában játszott, tele új ötletekkel és friss energiával, így az előadás kifejezetten jól sikerült. Gyerekek és felnőttek egyaránt jól szórakoztak. Ezt támasztja alá az az üzenet is, amit néhány nappal később a facebookon kaptunk az iskola igazgatójától, Banka Istvántól: „Sziasztok! Nagyon-nagyon tetszett a műsorotok itt nálunk Edelényben! Azt gondolom, nem csak a gyerekeinket, de a felnőtteket is elvarázsoltátok! Személy szerint nekem is jól esett az önfeledt nevetés, gondolván azért azt is, hogy mennyi munka lehet egy-egy produkció létrehozásában. Bármikor jöttök, szívesen látunk Benneteket! Köszönöm! Banka István” Mi is nagyon örültünk, a jól sikerült előadásnak, ami nemcsak a produkciónak volt köszönhető, de az edelényi közönség nyitottságának, kedvességének és lelkesedésének is.

Miután estefelé a bódvalenkei előadás után visszatértünk Edelénybe és elfoglaltuk szállásunkat a nagyon takaros, tiszta, szépen rendben tartott és ami talán a legfontosabb, otthonos diákotthonos szobákban, az ebédlőben gyűltünk össze beszélgetni Zsófival és Csabával, a „hetes iskola” dolgozóival, tulajdonképpeni mindeneseivel. Nagy szeretettel beszéltek az itt élő 18 gyerekről, az iskola történetéről és hétköznapjairól. A kezdeteket az 1990/91-es tanévre tehetjük, amikor néhány pedagógus elkezdte – a helyi kisegítő általános iskolán belül alternatív pedagógiai módszerekkel történő nevelő-oktató munkáját. Kidolgoztak egy kísérleti tervet, melynek célja a fogyatékos, és a többszörösen hátrányos helyzetű tanulók tantervbe foglalt nevelése, ebbe beépítve gyakorlati munkafoglalkozások elsajátítását, amelyeket a mindennapi életben használni tudnak. Azonban a programban részt vevő pedagógusok 1992. júniusában létszámleépítésre hivatkozva munkanélküliek lettek. Elhatározták, hogy nem adják fel törekvéseiket, s iskolát alapítottak. Végül 1993. január 3-án megindulhatott az oktatás az előző iskolában beindult eltérő tantervű csoportokkal (30 fő) egy, az Önkormányzattól bérelt kis helyiségben. Egy idő után egyre több szülő íratta át a gyermekét ebbe az intézménybe, ami elhelyezési problémákat teremtett. Az 1994/95-ös tanévkezdésre az Önkormányzat megszüntette az általa fenntartott speciális tantervű iskolát, így átvették a megszüntetett intézmény tanulóit is, az Önkormányzat pedig az iskola rendelkezésére bocsátotta a nagyon rossz állapotban lévő volt iskolaépületet, melynek használatáért bérleti díjat nem számolt fel. A tanulólétszám folyamatos bővülése miatt 1994-ben új iskolaépület építésébe kezdtek. Az Alapítványi Munkaiskola 1998-ban az Alapítványi Óvoda, Általános Iskola és Szakiskola nevet vette fel, jelenleg pedig Alapítványi Oktatási Központ néven szerepel, s körülbelül 300 gyermek és fiatal van a látóterében. Jól jellemzi a pedagógusok kiemelkedő munkáját, s az iskola fontosságát ezeknek a gyerekeknek az életében Tóth Ákos, az Age of Hope Alapítvány vezetőjének egy interjúban elhangzott szavai: ”Amiben én feltétlenül hiszek, az például az edelényi alapítványi tanoda, a „hetes iskola”. Ezt az intézményt segítjük tisztítószerekkel, pedig ezt sem a civil szférának kellene csinálnia. Sok hasonló intézményre van szükség, szomorú, hogy az edelényi városvezetés nem ismeri el munkájukat. Táborokban látjuk a gyerekek magatartásán, szókincsén a hatalmas különbséget a nem hetes iskolából érkező lurkókhoz képest. Csodát tesznek ezek a pedagógusok erőn túl, rend van és tisztaság, pedig otthonról viszik be a fogkrémet a gyerekeknek.” (http://hvg.hu/itthon/20120803_toth_akos_interju )

Nagyon örülünk, hogy itt lehettünk. Köszönjük a kedves fogadtatást és vendéglátást! További erőt és minden jót kívánunk az itt dolgozóknak elengedhetetlen fontosságú munkájukhoz!

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr