hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Budapest, 2012. október 10.

Lakatos Menyhért Józsefvárosi Általános Művelődési Központ, 80 néző

A Lakatos Menyhért Józsefvárosi Általános Művelődési Központ (http://www.lakatosmenyhert-iskola.hu/index.html) Budapest VIII. kerületében, közel a szépen felújított Mátyás térhez, a Bauer Sándor utcában található. Mi az intézmény általános iskolájába látogattunk el.

Az általános iskolai osztályokba 170-en járnak, évfolyamonként egy-egy osztályba. A tanulók 95%-a hátrányos helyzetű. A halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknél ez az arány hivatalosan 40%, de ezt nem lehet pontosan tudni, mert gyakran előfordul, hogy a szülők nem jelentik be az ehhez szükséges adatokat. A gyerekek 98%-a cigány. Az iskola azon ritka, üdítő kivételek közé tartozik, ahol a pedagógusok és a technikai dolgozók közül is többen cigányok.

A Cirkusz Ödön küldeménye című előadásunkat játszottuk az iskola tornatermében. Az előadáson az alsósok vettek részt, kb. nyolcvanan, s persze az őket tanító pedagógusok. Sajnos a golyós trükknél történt egy kis baki, amit lázas igyekezettel, de végül sikerült helyreigazítani, így a mutatvány nem sokban sérült. Voltak egyéb kisebb-nagyobb hibák, pontatlanságok az előadás alatt, de szerencsére a gyerekek ennek ellenére nagy élvezettel figyeltek bennünket. Igazi kis energia-gombócokként viselkedtek mind az előadás, mind az azt követő közös tánc során. Nagyon kedvesek és aranyosak voltak!

A műsor után Majsai Virág Eszterrel és Nagy Hajnalkával beszélgettünk. Virág cigány népismeretet tanít az iskolában. Még nagyon új itt, csak szeptembertől dolgozik ebben az iskolában. Azt mondta, nagyon kemény terep ez számára, s folyamatosan küzdenie kell, hogy meg tudja ragadni a gyerekek figyelmét. Nagy Hajnalka az egyik igazgatóhelyettes. Sokat beszélgettünk az intézmény helyzetéről. Elmondta, hogy sok gyerek nagyon rossz körülmények közül érkezik az iskolába, gyakran probléma a szükséges tanszerek beszerzése. Sok a túlkoros diák az iskolában, ami szintén nehezíti az oktatást. Hajnalka végül megmutatta az iskola egyik büszkeségét, a Dísztermet, ahol a diákok alkotásai, rajzok, festmények, makettek találhatóak. Gyönyörűségesek!A második emeleten a folyosón is ki vannak téve a diákok alkotásai, s arra gondoltunk, milyen jó lenne, ha a most üres, első emeleti falakat is lehetne hasonlóképpen díszíteni.

Végezetül egy vélemény az előadásról egyik nézőnktől: „Olyan jó volt ez az előadás. Először pedig féltem tőletek.” (Vivi, 1.osztály)

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr