hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Budapest, 2012. november 27.

Menedékház Alapítvány, Családok Átmeneti Otthona, 30 néző

A Menedékház Alapítvány 2005 óta működik. Elsősorban hajléktalan emberek és családok reintegrációjával foglalkozik. Az alapítvány négy típusú intézményben (Nappali Melegedő, Éjjeli Menedékhely, Családok Átmeneti Otthonai, „12” Ágy Program – ez utóbbi krízisprogram, jelenleg támogatás hiányában nem működik.) naponta több mint 160 embernek biztosít lakhatást illetve egyéb szociális ellátást. Az állami normatíva mellett pályázatokból és adományokból tartják fent ezeket.  Mi a XI. kerületben található Családok Átmeneti Otthonaiban (CsÁO) jártunk.

Az intézmény az ország egész területéről fogad nehéz helyzetbe került, rászoruló családokat, egyedülálló várandós kismamákat, hogy átmeneti gondozás keretében megpróbáljon segíteni rajtuk. E segítség nélkül a családokra sokszor a széthullás, a felnőttekre a hajléktalanság, s ezzel együtt gyerekeik elvesztése várna. A Muskétás utcai épület földszintjén található a 40 év fölötti hajléktalanok éjjeli menedékhelye. Az első és második szinten pedig a Családok Átmeneti Otthonainak szobái. Jelenleg 23 család, mintegy 80 fő lakik itt, közülük kb. 30 gyerek. Összesen 24-en dolgoznak az alapítványnál, s emellett sok önkéntest is foglalkoztatnak.

Az előadást – Cirkusz Ödön küldeménye – kb. 30-an látták, az egész piciktől a szülőkig. Láthatóan mindenki jól szórakozott. Ez abból a lelkesedésből is jól látszott, amivel önkéntes szereplőnek jelentkeztek. Így most 6 gyerek helyett 12-t hívtunk a színpadra. Ez a jókedv folytatódott akkor is, amikor az előadás után játszottunk velük. Volt szoborjáték, „tűz-víz-repülő”, énekeltük és eljátszottuk a „Tigris” című Kaláka dalt és táncoltunk egy nagyot. Igazán nagy élmény volt!

Az előadás és a játék után sokáig beszélgettünk Somogyi Tiborné Csiszár Ildikóval, az alapítvány kuratóriumi elnökével, Papp Lajossal, az intézmény vezetőjével és Bán Dórával, aki családgondozóként és az önkéntesek koordinátoraként dolgozik itt. Sokat meséltek a CsÁO életéről, működéséről. Lajos elmondta például, hogy a Házirendet szinte állandóan változtatják, igyekszenek az igényekhez és az aktuális problémákhoz igazítani. Nehéz a dolguk, hiszen egy állandóan változó közösségről van szó. Tovább rontja a helyzetet,hogy az itt élők élethelyzetükből adódóan tele vannak feszültséggel, keserűséggel, amit csak tovább fokoz az összezártság, a privát szféra teljes hiánya. Vannak persze örömteli dolgok is. Ilyen például a Műhely Klub program, melyről részletesen itt lehet olvasni: http://muhelyklub.hu/. Örömmel hallottuk, hogy pályázati pénzből sikerült elindítaniuk egy gyermekpszichodráma kurzust. A Menedékház Alapítványhoz kapcsolódik a Mozaik Adománybolt is, amely Budapesten a Dohány utca 63-ban található. További információk a boltról: http://www.sok-kicsi.hu/blog/mozaik-adomanybolt.

Ismét sokat láttunk, hallottunk, tapasztaltunk. Nagy élmény volt megismerni az itt dolgozókat, őszinte elismerésünk az Övék! Nagyon sok erőt és kitartást kívánunk munkájukhoz! És köszönjük kedves szavaikat, melyeket még aznap este kaptunk Tőlük: ” Köszönjük, hogy megvidámítottátok a napunkat! Várunk vissza Benneteket!” 

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr