hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Bogyiszló, 2012. január 16.

Bogyiszló Általános Iskola, 140 néző

Bogyiszló község Tolna megyében, a Szekszárdi kistérségben. A község Szekszárdtól 11 km-re keletre, a Duna mellett, a Sió csatorna torkolatvidékén található, a Mezőföld déli részén. Lakosainak száma megközelítőleg 2300 fő. A település szép, rendezett.

Az itteni iskolára és annak igazgatójára egy, a Magyar Narancsban olvasott cikk hívta fel figyelmünket. Azt olvastuk, itt jól működnek a dolgok. És valóban! Persze nem maguktól. Kell hozzá egy elhivatott, nyitott, tenni akaró és tudó, iskolaigazgató, Boda Zoltán és persze a vele együtt dolgozó pedagógusok. A 23 éve iskolaigazgatóként tevékenykedő Zoltán nagyon kedvesen fogadott bennünket, és sokat mesélt az iskoláról és munkájáról. Megtudtuk, hogy összesen 180 gyerek tanul az intézményben, 35%-uk roma. Minden második tanuló hátrányos, minden ötödik halmozottan hátrányos helyzetű. Majdnem minden diák továbbtanul, elsősorban Szekszárd és Tolna középiskoláiban. 17 pedagógus dolgozik itt, köztük a helyi CKÖ (Cigány Kisebbségi Önkormányzat) elnöke is. Az iskola a kompetencia alapú oktatás referencia-iskolája. Az intézményben Cigány Kisebbségi Program is működik.

Az iskola szépen felújított épületét sportpálya, játszótér és park veszi körül. Mindez a holt-Duna partján, mesés környezetben. A tantermek modernek, a legújabb technikai eszközökkel vannak berendezve. Zoltán elmondta, hogy a berendezésekre természetesen pályázaton kaptak pénzt, s hogy mára már minden pedagógus megtanulta azok használatát, s nagy örömmel alkalmazza a tanórákon például a kivetítőt. Azt is megtudtuk, hogy minden munkatársa, s persze ő maga is folyamatosan képzi, továbbképzi magát.

Előadásunkat az iskolával szemben levő Művelődési Házban tartottuk. Ide érkezett a kb. 140 gyerek, akik aztán végig nagyon lelkesen és sokat nevetve nézték az előadást. Nagyon jó lendületet, energiát kaptunk el, így ma még azok a részek is jól sikerültek, amelyek sokszor kevésbé pontosak, szórakoztatóak. Elmondhatjuk, hogy gyerek, felnőtt és bohóc is mind jól érezte magát az előadás alatt.

A műsor után előbb hosszasan elbeszélgettünk az irodájában, majd Zoltán megvendégelt bennünket egy ebéddel. Megkérdeztük Tőle, mi lehet a titka annak, hogy oly sok negatív példa mellett itt, a bogyiszlói iskolában sikerül megvalósítani romák és nem-romák békés, magától értetődő együttélését. Kiemelte, hogy szerinte a személyes kapcsolat, a bizalom a legfontosabb. Náluk például nem okoz gondot a családokkal való kapcsolattartás, szükség esetén a gyerekek szüleivel havi rendszerességgel találkoznak a pedagógusok, s megbeszélik a felmerülő problémákat. Fontosnak tartja a szegregáció elleni tudatos, határozott fellépést. A dolog nem lehetetlen tehát, de hosszú évek kemény munkájára, a polgármesterrel, a szülőkkel és az iskola dolgozóival való folyamatos együttműködésre, rendszeres továbbképzésre, állandó pályázati részvételre, nyitottságra és tenni akarásra van hozzá szükség. Mindez rengeteg befektetett energiát igényel, de látva Boda Zoltán és a bogyiszlóiak iskoláját, nem mondhatunk mást, csak azt, hogy megéri!

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr