hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Bódvalenke, 2013. május 17-18.

Projektiroda, 60 néző

Bódvalenke törpefalu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi kistérségben, Miskolctól 57 kilométerre északra. A településen 220-an élnek. A legutóbbi népszámláláson a lakosság 65%-a magyar, 35%-a cigány nemzetiségűnek vallotta magát. A gyakorlatban a népesség kilenctizede cigány. A falu néhány éve országszerte ismertté vált a freskófalu projektnek köszönhetően. 2009-ben Pásztor Eszter kezdeményezésére az Európa Műhely Kulturális és Közművelődési Társaság úgy döntött, hogy roma művészeket kér fel a tűzfalak kifestésére. Ezzel a Közép-Európában egyedülálló látványossággal próbálnak turistákat csábítani a helyszínre; egyúttal az infrastruktúrát is próbálják fejleszteni.

Bódvalenkén az előző évadban többször jártunk. Játszottuk már mindkét előadásunkat, s drámafoglalkozásokat is tartottunk. Ezúttal egy kétnapos program keretben érkeztünk ide, előtte Edelényben, az Alapítványi Iskolában játszottunk. A turnén az Age of Hope Alapítvánnyal közösen vettünk részt. Most új előadásunkat, Az Űr-Zűrt hoztuk el az itteni gyerekeknek. Nagyon izgultunk, hiszen ezt az előadást az előző napon mutattuk be egy budapesti iskolában, így ez még csak a második fellépésünk volt ezzel a darabbal. Úgy terveztük, hogy szabadtéren játszunk majd, de sajnos elég esős volt az idő, ezért úgy döntöttünk, hogy inkább egy fedett térben játszunk. Sajnos a rendelkezésünkre álló terem nem volt a legoptimálisabb, hiszen meglehetősen kicsi volt és a padló nagyon csúszott, de igyekeztünk felülkerekedni a nehézségeken. A gyerekeket szerencsére láthatóan nem zavarták a körülmények, nagy lelkesedéssel segítettek Jampónak és Pojkának megtölteni a hihimétert.  A nagy kedvenc a szájdoboló és táncoló robot, Hirobit volt. Némi zavart csak az okozott, hogy a már megszeretett és várva-várt karakterek – Piperke, Ödön, Mama – helyett most más szereplők érkeztek. Az előadás után azzal köszöntünk el a gyerekektől, hogy másnap megint találkozunk.

A következő délelőtt tehát ismét ott voltunk Bódvalenkén. Először Esti Nóra tartott Waldorf-foglalkozást a kisebbeknek, ezen Yvette és Era is részt vettek. Ezután kirándulni indultunk a nagyobbakkal. A séta remekül sikerült. Szedtünk virágot és sóskát, meglátogattuk a nagy hársfát és sokat beszélgettünk. Mire visszaértünk, már elkészült a finom paprikás krumpli, amiből bőven jutott minden gyereknek. Miután mindenki jóllakott, elköszöntünk egymástól, a kisebbeket hazakísértük, összepakoltunk és fáradtan, de élményekkel gazdagodva hazaindultunk.

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr