hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Bódvalenke, 2012. február 18.

Kultúrház, 60 néző

Bódvalenke törpefalu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi kistérségben, Miskolctól 57 kilométerre északra. A településen 220-an élnek. A legutóbbi népszámláláson a lakosság 65%-a magyar, 35%-a cigány nemzetiségűnek vallotta magát. A gyakorlatban a népesség kilenctizede cigány. A falu néhány éve országszerte ismertté vált a freskófalu projektnek köszönhetően. 2009-ben Pásztor Eszter kezdeményezésére az Európa Műhely Kulturális és Közművelődési Társaság (fenntartója a Magyarországi Református Egyház, a program főtámogatója 2009 óta a CIB Alapítvány) úgy döntött, hogy roma művészeket kér fel a tűzfalak kifestésére (ehhez a kiválasztott falat újravakolják). 2011 nyarára tíz festő 25 freskója készült el.

Még első alkalommal, amikor Bódvalenkén jártunk (2011. november 18.) megszületett az elhatározás, hogy szívesen működnénk együtt a Waldorf-pedagógusként itt dolgozó Esti Nórával. Az azóta eltelt időben közösen kidolgoztunk egy hosszabb távú projektet, melynek egyik része az, hogy a faluban havi rendszerességgel drámafoglalkozást tartunk a gyerekeknek. Ez az út, az előadás mellett, egyben ennek a projektnek az első állomása is volt.

A faluba érkezve első dolgunk volt, hogy felmérjük, milyen lehetőségek adottak a foglalkozásokhoz. Megnéztük Pásztor Eszter projektirodáját, az ahhoz tartozó, foglalkozásokhoz alkalmas helyiségeket, illetve udvart, több kiadó házat, a Kultúrház mögötti kisszínpadot. Láttuk a református egyház tulajdonában lévő épületet, illetve a hozzá tartozó udvart is, ami állítólag sajnálatos módon évek óta használatlanul áll, s ha minden igaz, nem is bérelhető, bár számunkra pont megfelelő lenne egy kinti foglalkozás-helyszínnek. Találkoztunk a helyi RKÖ (Roma Kisebbségi Önkormányzat) vezetővel is, akik örömmel fogadtak és támogatásukról biztosítottak.

A „terepszemle” után következett az előadásunk. Ez alkalommal a Cirkusz Ödön Küldeményét játszottuk, ismét a Kultúrban. A délutáni kezdés kicsit nehézkes volt, mert a gyerekek nem egyszerre jöttek, így a korábban érkezőknek sokat kellett várniuk, amitől – érthető módon – meglehetősen türelmetlenné váltak. A nehéz kezdés rányomta a bélyegét az egész előadásra, ami így nem ment épp a leggördülékenyebben. Ráadásul, akár az előző alkalommal, most is összetűzésbe kerültünk a színpad felett lógó csillárral, és most is ő húzta a rövidebbet. Megígértük, hogy legközelebb hozunk egy új lámpabúrát.

Az előadás után családi vetélkedőt rendeztünk a nézőknek. Ez tulajdonképpen már közvetlenül a havi foglalkozások előkészítése volt. A jelenlévők öt, tíz-tizenkét fős csapatban játszottak együtt.  A feladatok lényege, a szórakozáson kívül persze, az egymásra való figyelés és az együttműködés volt. Először minden csapat nevet választott magának, majd miután mindenki bemutatkozott, vissza kellett ismételniük a többi csapat nevét. Ezután fülbesúgással kellett körbeadni egy mondatot a csapat tagjainak. A következő feladatban szó nélkül magassági sorba kellett állniuk a résztvevőknek, majd közösen különböző térformákat alakítottak ki, amit a többi csapatnak fel kellett ismernie. Nagy sikere volt a szembekötős, arcfelismerős játéknak. Végül minden csapat közösen elénekelt egy-egy dalt.

Összességében elmondhatjuk, hogy az egész nap jó hangulatban telt és fontos, hatékony alapozása volt jövőbeni bódvalenkei jelenlétünknek.

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr