hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Bódvalenke, 2011. november 18.

Kultúrház, 100 néző

Bódvalenke törpefalu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi kistérségben, Miskolctól 57 kilométerre északra. A településen 220-an élnek. A legutóbbi népszámláláson a lakosság 65%-a magyar, 35%-a cigány nemzetiségűnek vallotta magát. A gyakorlatban a népesség kilenctizede cigány. A falu néhány éve országszerte ismertté vált a freskófalu projektnek köszönhetően. 2009-ben Pásztor Eszter kezdeményezésére az Európa Műhely Kulturális és Közművelődési Társaság (fenntartója a Magyarországi Református Egyház, a program főtámogatója 2009 óta a CIB Alapítvány) úgy döntött, hogy roma művészeket kér fel a tűzfalak kifestésére (ehhez a kiválasztott falat újravakolják). Ezzel a Közép-Európában egyedülálló látványossággal próbálnak turistákat csábítani a helyszínre; egyúttal az infrastruktúrát is próbálják fejleszteni. 2011 nyarára tíz festő 25 freskója készült el.

Utunk első állomása nem Bódvalenke volt, hanem a közeli Bódvaszilas, ahol találkoztunk Esti Nórával, egy kivételes Waldorf-pedagógussal. Nóra egy hónapból 3 hetet itt tölt, s minden nap átbiciklizik Lenkére, hogy segítse az ott élő gyerekek fejlesztését, tanulását. Teszi mindezt óriási elhivatottsággal, szinte lehetetlen körülmények közepette. Nóra sokat mesélt nekünk az itteni körülményekről, a mélyszegénységről és az ebből fakadó problémákról, családokról, akikhez a családsegítő sem mer bemenni, roma és nem-roma lakosok közötti feszültségről, ami szintén elsősorban a szegénység következménye. És persze beszélt a gyerekekről, akiknek szeretete és hálája az az erő, ami a nehézségek ellenére is itt tartja őt. Ezt az első beszélgetést még több követte, s mikor most ezeket a sorokat írom, már körvonalazódik egy nagyobb közös projekt Bódvalenkén a Bohócok a Láthatáron Csoport és Nóra együttműködésével.

Bódvalenkére érkezve találkoztunk Pásztor Eszterrel. Eszter a freskófalu projekt vezetője. Nagy lelkesedéssel vezetett minket a festmények között, mindegyikről mesélt, elmondta a hozzájuk kapcsolódó legendákat. Megtudtuk azt is, hogy a projekt tovább folytatódik, hiszen bár jól indult, de még nem váltotta be teljesen a hozzá fűzött reményeket.

Az előadás a Kultúrházban volt, ami egy épületben található a Polgármesteri Hivatallal. Az egész hely a múltat idézte kicsit. Picike terem, emelt színpaddal, amit szőnyeg borított, fatüzeléses kályha ontotta a meleget, s a színpad fölött csillár lógott. Ez utóbbi okozott is némi galibát, mert bár észlelve, hogy nagyon kicsi a belmagasság, a karikázást levittük a színpad elé, az előadás során két mozdulatnál is beleütköztünk az említett csillárba, s az bizony mindkétszer el is törött. Ezzel együtt nagyon jó hangulatú volt a műsor, felnőttek, gyerekek s persze mi is egyaránt élveztük. A záró közös tánc után ezúttal minket ért egy nagyon kellemes és megható meglepetés, a gyerekek, Nóra vezetésével dallal és rajzalbummal kedveskedtek nekünk. Nagyon örültünk az ajándéknak, köszönjük szépen! Reményeink és terveink szerint hamarosan újra és rendszeresen találkozunk majd a bódvalenkeiekkel!

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr