hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Bánszállás, 2011. december 6.

Bánszállási Tagóvoda – 45 néző

Bánszállás Ózd városrésze 1940 óta. 1853-tól  bányatelep volt 1957-ig, amikor  befejezték a termelést, és bezárták  a bányát. Az egykor szebb napokat látott bányásztelep mai állapotára a pusztulás jellemző. A telepen már szinte teljes mértékben romák élnek, szegregált lakóközösségben. A házak műszaki állapota nagyon rossz. Az óvodába 26 gyermek jár, mindegyik halmozottan hátrányos helyzetű családból jön.  Ez az egyetlen közintézmény a telepen. Az óvodát egy elképesztően elkötelezett pedagógus, Cene Éva igazgatja.

A Bánszállási Tagóvodában második alkalommal jártunk. Először az ovisok ballagásán, most pedig az ovi Mikulásünnepségén vettünk részt. Előadásunkat maga a Mikulás konferálta fel, s aztán ő is beült a nézők közé. Nagy öröm volt, hogy a gyerekek mellett sok szülő is részt vett az ünnepségen. Mivel a csoportszoba, ahol játszottunk – s egyben az egyetlen terem – igen kicsi, a műsort a megfelelő hely kialakításával kellett kezdenünk. Ezzel gyorsan megvoltunk, s már indulhatott is a show. A nézők – gyerekek és felnőttek egyaránt – nagyon kedvesek voltak, sokat nevettek. Mivel nagyon piciknek játszottunk, ez alkalommal a Csodakút című mutatványt kihagytuk a műsorból, de azt gondolom, így sem maradt senkinek hiányérzete. Az előadás végén természetesen nem maradt el a gyerekekkel való közös tánc sem.

Miután a gyerekek és szüleik hazaindultak, az ovi dolgozói sütivel és üdítővel kedveskedtek nekünk, s a finomságokat majszolgatva beszélgettünk egy kicsit. A mindig kedves és mosolygós Cene Éva elmondta, sikerült elintéznie, hogy a Vöröskereszttől ajándékokat kapjanak, így minden ovisnak hozott valamit aznap a Mikulás. (Aki egyébként a minket aznap szállító Szilvási Pistinek, a Szivási Gipsy Folk Band frontemberének az ismerőse és szintén zenész, így amíg mi bent beszélgettünk, ők az előtérben muzsikáltak, énekeltek.) Éva arról is beszámolt, hogy idén hamarabb kezdődik a téli szünet, mert minden dolgozónak az új óvodába kell mennie pakolni.

Mint legutóbb, most is nagyon jó volt itt lenni Bánszálláson. Jó volt újra látni az ismerős arcokat és jó volt tapasztalni, ahogy az itt dolgozók a nagyon nehéz körülmények között is vidámsággal, kedvességgel, elhivatottsággal, emberséggel végzik a munkájukat, aminek eredményeképp létrejöhet egy ilyen meghitt, szép ünnep.

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr