hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Bánszállás, 2010 június 4

Bánszállási Óvoda – 50 néző

Bánszállás Ózd városrésze 1940 óta. 1853-tól  bányatelep volt 1957-ig, amikor  befejezték a termelést, és bezárták  a bányát. Az egykor szebb napokat látott bányász telep mai állapotára a pusztulás a jellemző. A telepen már szinte teljes mértékben romák élnek, szegregált lakóközösségben. A házak műszaki állapota nagyon rossz. Az óvodába 26 gyermek jár, mindegyik halmozottan hátrányos helyzetű családból jön.  Ez az egyetlen közintézmény a telepen. Az óvodát egy elképesztően elkötelezett pedagógus, Cene Éva igazgatja.

Az Ózdi Bem úti Általános Iskola csodálatos igazgatónője, Kocska Ágnes vitt el minket a Bánszállási Óvodába, ahol éppen a nagycsoportosok ballagását ünnepelték. Ez volt életem egyik legmeghatóbb iskolai-óvodai eseménye. Minden gyerek gyönyörű ünneplő ruhában - fehér fölső, sötét alsó - a két óvónéni és a fiatal dadus néni egy ugyanolyan anyagból varrt, ám más fazonú, szép blúzban, a gyerekek kék és sárga pomponokkal felszerelkezve, mindenki ünnepi hangulatban. Az előadás mondókákból, mesékből, és köszöntőkből állt, és megvolt hozzá minden kellék: nyuszifülek, kívülről megtanult versikék, zene és szalagok. Volt, akivel az anyukája mondta a verset, volt, akinek az óvónéni segített be, volt, aki kevásbá emlákezet, és volt olyan is, aki már ötévesen született előadóművész. A kicsik elbúcsúztatták a nagyokat, akik iskolába mennek. Jókívánságokkal, tanácsokkal látták őket el a nagy, iskolás útra. Mi meg Erikával titokban törülgettük a könnyeinket. A mi előadásunk ezek után következett, sokkal kisebb helyen és kisebb gyerekeknek játszottunk, mint eddig, tehát bizonyos dolgokat módosítani kellett. A gyerekek végig csillogó szemel figyeltek, a szülők és itt a pedagógusok is sokat nevettek, mindenki jól érezte magát. Utána körtáncot jártunk a gyerekekkel, és itt az is megtörtént, hogy a pedagógusok automatikusan beálltak közénk játszani, foglalkozni a gyerekekkel az előadás után. Mikor ége volt a mulatságnak, minden végzős nagycsoportos cserepes virágot kapott az óvónéniktől, és elbúcsúztunk a gyerekektől és szüleiktől.

Mikor mindenki elment, az óvoda dolgozói meghívtak minket, hogy maradjunk ott, beszélgessünk velük, kínáltak minket finomságokkal, sokáig beszélgettünk Bánszállásról, az óvodáról, az ott folyó munkáról, a nehézségekről, a gyerekekről, és rólunk is.
Nagyon felemelő volt ilyen pedagógusokkal találkozni, mint akik ebben az óvodában dolgoznak. Köszönjük szépen! Azót volt már alkalmunk újra találkozni Cene Évával, és némi adományt is gyűjtöttünk az óvoda számára. Biztos vagyok benne, hogy kapcsolatunk folytatódik a jövőben.

Yvette

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr