hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Baktalórántháza, 2013. május 23.

Reguly Antal Általános Iskola, 140 néző

Baktalórántháza város Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Baktalórántházai kistérségben. 1993-ban nyerte el a városi rangot. Lakosainak száma 4300 fő körül mozog.

Májusi turnénk második állomásaként érkeztünk ide, Baktalórántházára. Előadásunkat, a Cirkusz Ödön küldeményét az iskola aulájában játszottuk, ami egy emelt színpaddal rendelkezett. Sajnos azonban a hátrébb helyet foglaló gyerekek így is nehezen láttak minket, így ők valószínűleg kevésbé tudták élvezni az előadást.

Átöltözés után az intézmény igazgatóhelyettesével, Báki Lászlónéval beszélgettünk a település és az iskola életéről, helyzetéről. Mint oly sok általunk már meglátogatott helyen, sajnos itt is nagy a munkanélküliség, az önkormányzati közmunkán kívül alig akad munkalehetőség a környéken. Így Baktalórántházán sok a szegény család, ebbe az iskolába is zömében hátrányos helyzetű gyerekek járnak. Összesen 357 diák tanul itt, s van egy tagintézményük is, a közeli Nyírjákón. A gyerekekkel 32 pedagógus foglalkozik. Az intézményben 2003 óta működik az IPR (Integrált Pedagógiai Rendszer), amiről beszélgetőtársunk így nyilatkozott: „Jó, hogy van. Rengeteg plusz lehetőséget ad a gyerekeknek.” Az itt dolgozók igyekeznek, hogy a gyerekek érdekében minden lehetőséget megragadjanak. Így például tavaly minden diákjuk eljutott a budapesti Nemzeti Színház egy előadására, amit pályázati pénzből tudtak megoldani, s aminek persze mindenki nagyon örült. Ha tehetik, járnak Nyíregyházára is, a Móricz Zsigmond Színházba.

Sajnos, mint más nehezebb sorsú iskolák esetében is, innen is sok szülő elviszi gyermekét más, jobbnak vélt iskolákba. Mindig akad egy-két felkapott, favorit iskola. Mint megtudtuk, jelen esetben a máriapócsi iskolába viszik innen leggyakrabban a gyerekeket.

Szívből kívánjuk, hogy az itt dolgozóknak a nehézségek ellenére is legyen energiájuk, elszántságuk és lelkesedésük további munkájukhoz!

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr