hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Alsóvadász, 2012. június 27.

Faluvég, 85 néző

Alsóvadász egy kis falu Magyarország északkeleti részén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A Cserehát dombvidék déli részén terül el. Miskolctól északkeleti irányban található kb. 25 kilométerre. Lakosainak száma 1600 fő.

Alsóvadász volt idei csereháti turnénk utolsó állomása. Ide is a kisbusszal érkeztünk, s ahogyan haladtunk végig a falun, folyamatosan a mikrofonba kiabálva hirdettük, hogy hamarosan bohócelőadás kezdődik. Végighajtva a településen tapasztaltuk, hogy itt bizony szegregáltan, külön utcában élnek a cigányok, a falu végén. Mi is itt, egy tisztáson álltunk meg, s jelöltük ki a játszóhelyet, illetve a nézőteret. Az addigra körénk sereglett gyerekek és felnőttek –mintegy 85-en – a fűben helyezkedtek el ülve, állva. Ezután gyorsan el is kezdtük a Cirkusz Ödön küldeménye című előadásunkat. Fergeteges volt a hangulat, mindenki nagyon lelkesen követte végig a történetet. A közös színgyűjtésben kicsik és nagyok együtt nyújtózkodtak és a színes karikáknak is nagy sikerük volt.

Az előadás után játszottunk a gyerekekkel. Önkénteseink – Szaniszló Nikolett és Vörös Tamás – most is segítségünkre voltak és a helyi felnőttek közül is többen ott maradtak segíteni. Először táncoltunk, majd sorversenyeztünk, ez utóbbi az egészen pici gyerekek miatt néha kicsit nehéz volt. Végül „tűz, víz, repülő”-t játszottunk. A játékot állandó munkatársunk, Pénzes Judit vezette, mindannyiunk aktív részvételével.

A játék után elköszöntünk a gyerekektől, s indultunk volna vissza, amikor rémülten vettük észre, hogy a kölcsönzött kisbuszunk hátsó ajtaja leszakadt. Kétségbeesésünk nem volt alaptalan, sajnos már egy előző utunk során tapasztaltuk, hogy az ország ezen eldugott pontján nagyon nehéz megoldani az ilyen problémákat. Néhány helyi férfi szerencsére nagyon segítőkész volt, mindent elkövettek, hogy tovább tudjunk indulni. Amíg ők igyekeztek előbb megjavítani a buszt, majd szerelőt keríteni, addig mi tovább játszottunk a gyerekekkel. Tőlük tudtuk meg, hogy sok szülő a közeli gyümölcsösben van idénymunkán. Amíg ők távol vannak, a gyerekek magukra vannak hagyva, sok esetben éhen-szomjan. Most is többen jelezték, hogy éhesek, így a nálunk lévő kekszet és kenyeret szétosztottuk közöttük. Nagyon sok időt, 4-5 órát töltöttünk így, míg végül sikerült megjavítani az ajtót, s a forróságtól kitikkadva végül el tudtunk indulni. Jó kis tapasztalat!

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr