hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Abaújkér, 2011. május 19.

Wesley János Iskola - 150 gyerek

Abaújkér Borsod-Abaúj-Zemplén megye északkeleti részén, Abaújszántótól 4 km-re északra fekszik. A Szerencs-patak völgyében elterülő, szép fekvésű kisközség, ahonnan könnyen megközelíthetők a közeli Zemplén-hegység nyugati nyúlványai. A település körjegyzőséghez tartozik Abaújalpárral, Hernádbűddel, és Perével. Lakosainak száma: 664 fő.

Az abaújkéri, Wesley János nevét viselő intézmény nem csupán egy iskola. Magában foglal bölcsit, ovit, általános iskolát, előkészítő szakiskolát, 14 szakmát oktató szakiskolát, de van itt kollégium, Családi Napközi, állatfarm és meggyültetvény. Különleges hely, kivételesen elhivatott igazgatóval. Mindezekről kicsit részletesebben majd később.

Turnénk második állomása volt aznap Abaújkér. Kicsit késve érkeztünk, ezért sajnos a gyerekek nagyobb része már hazament. Így is maradtak azonban szép számban. Az iskola - együtt a kollégiummal és az állatoknak is helyt adó gazdasági udvarral - egy nagyon szép, tágas füves-fás területen található. Játszóhelyünk az iskola épülete előtti udvar volt, a gyerekek a fák alatti árnyas helyen gyülekezve vártak bennünket. Az előadás előtt megtudtuk tőlük, hogy mi vagyunk az aznapi iskolai gyereknap utolsó produkciója. Öltözőnk az iskola saját fodrászműhelye volt, ami nemcsak tanműhely, de működő fodrászatként is üzemel. Piperke ennél paradicsomibb körülményeket alig tud elképzelni egy előadás előtt :-)!

Gyorsan elkészültünk, s Ödön belépőjével elkezdődött az előadás. Az elején történt egy kis baki, Mama és Piperke ugyanis nem hallották a végszavukat, s így Ödönnek improvizálnia kellett. Szó se róla, jól kivágta magát. A gyerekek lelkesen fogadták a produkciót, úgy láttuk, a nagyobbakat is sikerült bevonnunk. A finálé után még elég sokat játszottunk és táncoltunk a gyerekekkel, párban és kisebb-nagyobb körökben is. Játék közben sokan kérték, mondanánk el a "golyós varázslat" titkát, ez azonban szakmai titok, így senkinek nem árulhatjuk el.

Miután elköszöntünk a gyerekektől és átöltöztünk, az igazgatói irodában várt minket az igazgató úr. Sokat beszélgettünk vele. Mesélt az iskoláról, helyzetükről, terveikről. Nagyon örömteli volt a már oly sokszor hallott, s tegyük hozzá, nagyrészt jogos panaszszavak helyett most egy józan, munkájára, munkatársaira, iskolájára  büszke, tervekkel s megfontolt elszántsággal teli ember szavait hallgatni. Az igazgató úr mesélt az iskola 200 meggyfájáról, amiket a gyerekek ültettek, s gondoznak. Elmondta azt is, hogy náluk működik az országban egyedülálló Családi Napközi, ahol azok a diákok kapnak lehetőséget tanulmányaikk folytatására, akik a korai gyermekvállalás miatt egyébként kimaradnának az oktatásból. Amíg a fiatal szülők az iskolapadban ülnek, gyerekeikre a helyben működő bölcsiben vigyáznak. A hátrányos helyzetben élők egyik alapvető problémáján próbálnak s tudnak így segíteni. Követendő példa!

A tanulságos, reményt ébresztő beszélgetés után elköszöntünk az igazgató úrtól, s helyi kísérőnk vezetésével meglátogattuk a "farmot". Voltak itt párhetes kismalacok, tyúkok, nyulak, őzike. És kecskék...Nem kis riadalmat okozott közöttünk, pesti bohócok között Elek, a méretes és igen agresszív bakkecske. Miután szerencsésen megmenekültünk Elek támadása elől, a gyerekek indulóban még közrefogtak minket, s Maugli - egy nagyon kedves, közvetlen, cserfes kislány - vezetésével megmutatták a kollégiumukat, ahol meglehetősen zsúfoltan élnek a kollegisták.

A nap lezárásaképp szállásunkon, a festői Hejcén még próbáltunk egyet Józsival, hiszen másnap ő játszott. Este együtt vacsoráztunk a szabadban, beszélgettünk élményekről, tervekről, meg csak úgy. Nagyon szép nap volt.

Piperke

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr