hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Kultúrház, 60 néző

Ipolydamásd egy kistelepülés Pest megyében, kevesebb mint 400 lakossal. A jelenlegi hivatalos adat szerint 386 fő lakja. (Bővebben a településről: http://ipolydamasd.hu/kozseg.) Helyben csak óvoda van, idén 13 kisgyermek jár oda, összevont csoportban. Az óvoda jól felszerelt. A gyermekek nagy része (a korábban a körjegyzőségtől kapott tájékoztatás szerint) hátrányos helyzetű, de a kép árnyaltságához az is hozzátartozik, hogy vannak kifejezetten jó módban élő családok is.

Előadásunkat, Cirkusz Ödön küldeménye, a település Művelődési Házában tartottuk. A december 4-i rendezvényen az ipolydamásdi Gézengúz Tagóvoda 13 ovisa vett részt, illetve a Bernecebaráti oviból 25-en, és a Márianosztrai oviból 15-en jöttek. Sajnos a márianosztrai gyerekcsoportot szállító busz útközben lerobbant, de mindenképp meg akartuk várni őket, így majd félórás késéssel kezdtünk. A várakozás nem volt túl kellemes, mert bár a helyiek korán reggel befűtöttek, az öltözőnkben mégis meglehetősen hideg volt. A kicsit nehézkes kezdés után az előadás már gördülékenyen ment. Nézőink olyannyira lelkesek voltak, hogy a hat önkéntes jelentkező kiválasztásakor pillanatok alatt 10-12 gyerek volt a színpadon. Az előadás után mindenkit a színpadra hívtunk, s közösen táncoltunk.

A rendezvény helyi szervezője Szabó-Tasi Katalin, a Talea Egyesület munkatársa volt. Kérésünkre így számolt be az ipolydamásdi kulturális helyzetről és egyesületük munkájáról: „A helyi művelődési és kulturális programok gyakoriságát gátolta, hogy a Művelődési Ház felújítása 2012-ben egy évig tartott, nem volt helyiség, amit használhattak/tunk volna. A falu szokásosan csak farsangi ünnepet, téltemetést, nyár végén falunapot, búcsút, mikulás ünnepet, idősek napját, október 23-i ünnepet és falukarácsonyt szervez. Most már a művelődési ház és az újonnan átadott IKSZT (ifjúsági közösségi szolgáltató tér) is várja a gyerekeket. A programkínálat alakulóban. Bábszínházi előadás helyben az elmúlt 5 évben kétszer volt, mindkettő magánszemély kezdeményezésére és finanszírozására.

A Talea Egyesület 2009. decemberében alakult, 2010-ben kezdte meg a működését. Elsődleges célja, hogy olyan kulturális, művészeti programokat kínáljon a gyerekeknek, amelyek többségében nagyobb városokban érhetők csak el, és ahová ezeknek a gyerekeknek jó része nem jut el.
Négy év alatt kialakult a repertoárunk is: jeles napokhoz, népi ünnepekhez igazított tematikus kézműves foglalkozások (farsang, tavasz, húsvét, Márton nap, Luca nap, karácsony), néha tematikus kézműves foglalkozások (robotos, japán témájú) a kulturális és a gyermekek érdeklődési köre sokszínűségének jegyében).  Gyermeknapon egész napos kalandtúra, olvasóklub (http://www.rainbowkatalogus.hu/olvasoklub/) , rajzpályázatok, papírszínház, mesemondó alkalmak, néptánc, filmklub, illetve egy hosszútávú könyvadomány programunk van. Meg persze rengeteg ötletünk. Együttműködünk egy közeli település egyesületével (Bíber, Kóspallag), az Age of Hope alapítvánnyal, a VONESZO alapítvánnyal, és van 2 önkéntesünk is. Elsősorban az élményterápiára alapozunk, és a gyerekeken keresztül kívánjuk elérni a szülőket, nagyobb gyerekeket, több-kevesebb sikerrel. Ha ez sikerül, szeretnénk a gyermekvédelmi/szociális jelleget erősíteni, nagy szükség lenne rá.”
Köszönjük Katának a szervezést és a vendéglátást! Reméljük, hamarosan találkozunk még az itteniekkel!

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr