hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Kultúrház, 60 néző

Magyarhomorog község Hajdú-Bihar megyében, a Berettyóújfalui kistérségben. Hajdú-Bihar megyébenBiharkeresztestől délnyugatra, Komádi és Körösszakál között fekvő település. Lakosainak száma 800 fő körül van.

Ez alkalommal a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvánnyal (www.igazgyongy.hu) együttműködve jutottunk el Hajdú-Bihar két településére, Körösszakálra és Magyarhomorogra. Az előadások előtt meglátogattuk az Alapítvány központját Berettyóújfalun, s beszélgettünk az ott dolgozókkal. Beszélgetőtársaink Török Zita és Veress Tamás voltak. Az Igazgyöngy Alapítvány 14 éve jött létre, alapítója L. Ritoók Nóra, aki annak idején öt kollégájával kezdte el a munkát. A szociális munka mellett, ahhoz szorosan kapcsolódva az Alapítvány egy 7 telephellyel (Berettyóújfalu (3), Komádi, Biharkeresztes, Körösszakál, Magyarhomrog) rendelkező Alapfokú Művészeti Iskolát is működtet. A gyerekek 6-tól 22-éves korig járhatnak ide. Jelenleg 503 fiatallal foglalkoznak, összevont évfolyamokon, fix órarenddel. A heti kötelező óraszám 4. Képzőművészeti, iparművészeti tevékenységekkel és tánccal foglalkozhatnak az itt tanulók, akikkel 6 főállású és 3 óraadó pedagógus dolgozik. A berettyóújfalui telephelyen a diákok 80%-a, míg a kisebb falvakban a 98%-a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű. A Művészeti Iskola közoktatási intézmény, így részesül az állami normatívában, ami azonban csak a kiadásaik kb. 70%-át fedezi. A hiányzó összeget pályázatokból – évi 50-60 darabot írnak – próbálják fedezni.

Zita hangsúlyozta, hogy az iskolai és az alapítványi munka szinte összeolvad. Szociális munkájuk során igyekeznek kialakítani egy komplex esélyteremtő programot. Kijárnak a családokhoz, s amellett, hogy folyamatos szociális segítséget nyújtanak, feltérképezik a speciális igényeket és problémákat, s helyi munkatársakkal együttműködve ezeket próbálják lefedni. Szociális tevékenységük központjában, Toldon ezek alapján hoztak létre egy közösségi kertet, egy varróműhelyt, foglalkoznak biobrikett-gyártással, és egy asztalosműhely kialakítását is tervezik.

Az iskolában ösztöndíj-programot alakítottak ki, mellyel a használható tudás értékét kívánják hangsúlyozni. A szociális munkát is a pedagógusok végzik. Kérdésünkre, hogy hogyan teljesíthető ez a számos és nagyon sokféle feladat, Zita Nóra szavait idézve ezt mondta: „Nóri szerint jó embernek kell lenni, minden más megtanulható.”

Aznap ez a második előadásunk volt. Csakúgy, mint előtte Körösszakálon, itt is a Cirkusz Ödön küldeményét játszottuk a Kultúrház színpadán. Sajnos egy csoport gyereknek az előadás vége előtt el kellett mennie, mert indult a buszuk. Ezt nagyon sajnáltuk, jobb lett volna, ha sikerül úgy megszervezni, hogy ők is végig ott tudjanak maradni. Az előadás után a színpadra hívtuk a gyerekeket, s táncoltunk velük.

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr