hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Kultúrház, 80 néző

Körösszakál, község Hajdú-Bihar megyében, a Berettyóújfalui kistérségben. Körösszakál szerencsés helyzetben van, mert két nagyváros, Gyula és Debrecen egyforma távolságra (63 km-re) van tőle. Lakosainak száma 800 fő körül mozog.

Ez alkalommal a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvánnyal (www.igazgyongy.hu) együttműködve jutottunk el Hajdú-Bihar két településére, Körösszakálra és Magyarhomrogra. Az előadások előtt meglátogattuk az Alapítvány központját Berettyóújfalun, s beszélgettünk az ott dolgozókkal. Beszélgetőtársaink Török Zita és Veress Tamás voltak. Az Igazgyöngy Alapítvány 14 éve jött létre, alapítója L. Ritoók Nóra, aki annak idején öt kollégájával kezdte el a munkát. A szociális munka mellett, ahhoz szorosan kapcsolódva az Alapítvány egy 7 telephellyel (Berettyóújfalu (3), Komádi, Biharkeresztes, Körösszakál, Magyarhomrog) rendelkező Alapfokú Művészeti Iskolát is működtet. A gyerekek 6-tól 22-éves korig járhatnak ide. Jelenleg 503 fiatallal foglalkoznak, összevont évfolyamokon, fix órarenddel. A heti kötelező óraszám 4. Képzőművészeti, iparművészeti tevékenységekkel és tánccal foglalkozhatnak az itt tanulók, akikkel 6 főállású és 3 óraadó pedagógus dolgozik. A berettyóújfalui telephelyen a diákok 80%-a, míg a kisebb falvakban a 98%-a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű. A Művészeti Iskola közoktatási intézmény, így részesül az állami normatívában, ami azonban csak a kiadásaik kb. 70%-át fedezi. A hiányzó összeget pályázatokból – évi 50-60 darabot írnak – próbálják fedezni.

Zita hangsúlyozta, hogy az iskolai és az alapítványi munka szinte összeolvad. Szociális munkájuk során igyekeznek kialakítani egy komplex esélyteremtő programot. Kijárnak a családokhoz, s amellett, hogy folyamatos szociális segítséget nyújtanak, feltérképezik a speciális igényeket és problémákat, s helyi munkatársakkal együttműködve ezeket próbálják lefedni. Szociális tevékenységük központjában, Toldon ezek alapján hoztak létre egy közösségi kertet, egy varróműhelyt, foglalkoznak biobrikett-gyártással, és egy asztalosműhely kialakítását is tervezik.

Az iskolában ösztöndíj-programot alakítottak ki, mellyel a használható tudás értékét kívánják hangsúlyozni. A szociális munkát is a pedagógusok végzik. Kérdésünkre, hogy hogyan teljesíthető ez a számos és nagyon sokféle feladat, Zita Nóra szavait idézve ezt mondta: „Nóri szerint jó embernek kell lenni, minden más megtanulható.”

A beszélgetés után Marczin Vanda, egy fiatal pedagógiai asszisztens átkísért minket Körösszakálra, ahol a Kultúrházban a helyi általános iskolásoknak játszottuk Cirkusz Ödön küldeménye című előadásunkat, amit közös tánccal zártunk, majd indultunk tovább Magyarhomrogra.

Az előadás után egyik kedves nézőnk, egy 62 éves néni ezt mondta: „Nagyon jó volt az előadás. Csinosak vagytok, szép a lábatok.” Az előadás után sok gyönyörű rajzot kaptunk a gyerekektől. Az egyikre ez volt írva: „Nagyon szép volt az előadás, és Ödön, és a veszekedés.” (Juhász Judit, 4. osztály) Köszönjük a szép rajzokat és a kedves szavakat!

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr