hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Bogyiszlói Általános Iskola, 140 néző

Bogyiszló község Tolna megyében, a Szekszárdi kistérségben. A község Szekszárdtól 11 km-re keletre, a Duna mellett, a Sió csatorna torkolatvidékén található, a Mezőföld déli részén. Lakosainak száma megközelítőleg 2300 fő. A település szép, rendezett.

2012 januárja után most másodszor jártunk Bogyiszlón. Összesen 180 gyerek tanul az intézményben, 35%-uk roma. Minden második tanuló hátrányos, minden ötödik halmozottan hátrányos helyzetű. Majdnem minden diák továbbtanul, elsősorban Szekszárd és Tolna középiskoláiban. 17 pedagógus dolgozik itt, köztük a helyi CKÖ (Cigány Kisebbségi Önkormányzat) elnöke is. Az iskola a kompetencia alapú oktatás referencia-iskolája, és részt vesz az IPR (Integrált Pedagógiai Rendszer) programban is. Az intézményben Cigány Kisebbségi Program működik. Az iskola igazgatója 24 éve Boda Zoltán, aki mély elhivatottsággal, rengeteg munkával fáradozik azon, hogy az itt tanulók a legjobb nevelést, oktatást kaphassák.

Az iskola szépen felújított épületét sportpálya, játszótér és park veszi körül. Mindez a holt-Duna partján, mesés környezetben. A tantermek modernek, a legújabb technikai eszközökkel vannak berendezve. Zoltán még előző találkozásunkkor elmondta, hogy a berendezésekre természetesen pályázaton kaptak pénzt, s hogy mára már minden pedagógus megtanulta azok használatát, s nagy örömmel alkalmazza a tanórákon például a kivetítőt. Azt is megtudtuk, hogy minden munkatársa, s persze ő maga is folyamatosan képzi, továbbképzi magát. Ez alkalommal beszélt a nehézségekről is, hiszen az új rendszerre való átállás itt sem megy zökkenőmentesen.

Előadásunkat az iskolával szemben levő Művelődési Házban tartottuk. Ide érkezett a kb. 140 gyerek, akik aztán végig nagyon lelkesen és sokat nevetve nézték az előadást. Az Irány Alaszka! című darabunkat játszottuk. Bár általában nem tesz jót ennek az előadásnak, ha emelt színpadon játsszuk, most ez sem volt probléma. Hamar sikerült a gyerekekkel egy intenzív, erős kapcsolatot kialakítani, s ezt végig fent is tudtuk tartani. Ennek köszönhetően az előadás lendületes, jó ritmusú volt. A gyerekek aktív figyelmét folyamatosan lekötötte az egyik szereplő – Ödön – által velük megosztott titok, drukkoltak a karakter sikerének, s izgatottan várták a végkifejletet. Az akrobatikus részeknek volt persze most is a legnagyobb sikere, de ebben az előadásban azok a finomabb, verbális poénok is működtek, amelyek általában egy ekkora térben, viszonylag messze a nézőktől nem mindig szoktak. Az előadást most is a gyerekekkel való közös tánccal zártuk. Erre a színpad előtti teret használtuk.

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr