hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Tomor, 2010 december 17.

Rom-Som Ház – 80 néző

Adományosztás, Előadás, Karácsonyi Ünnepség

Tomor az Edelényi kistérségben, Szikszótól északra található.  A falu lakosságának 3% -a cigány. A községben működik a Rom-Som Alapítvány, amely a helyi és a környékbeli cigány lakosság oktatásának és munkához jutását segíti. Az alapítvány a Login Initiative programmal együttműködve WiFi hálózattal látta el a községet, így internethez juttatta azokat a cigányokat, akik a Digitális Középiskola hallgatói. 2007 májusában adták át az alapítvány iskoláját, a Rom-Som házat, amit a tomori roma vezető, Siroki László, és édesapja építettek föl, a helyi romákkal karöltve. A Rom-Som házban volt a mi fellépésünk és a karácsonyi ünnepség is, amire Laci szervezte a helyi közösségeket Lakról, Szakácsiról és Selyebről. Bódvalenkéről is jöttek volna, de sajnos lerobbant a buszuk, és nem jutottak el Tomorra. Lakról is csak egy autónyi csapatot hozott át a laki polgármester szívességből, köszönjük szépen neki, mert Lakon is lerobbant a busz. Nagyon hideg volt aznap is, meg az egész Karácsony előtti időszakban.

Tavaly már jártunk itt Tomoron, itt csináltuk az adománygyűjtést és a bohócjátékot Erikával. Idén is egy teherautónyi adományt sikerült összegyűjteni, amit mind Lacira bíztunk, ők fogják majd kiosztani az embereknek, ők minden rászoruló családot ismernek. Sok gyereket felismertünk tavalyról, ők is felismertek minket. A Rom-Som házban Laciék gyönyörüen kitakarítottak, mire mentünk, és már  gyerekek közül is ott voltak páran. Először Laciék zenekara játszott, utána volt az előadásunk.  Az volt a legmeglepőbb, hogy mennyit nevettek a felnőttek is. Most éreztem legpregnánsabban, hogy az előadás különböző rétegei a különböző korosztályokat szólítja meg. Utánunk vendéglátóink műsora jött, volt ének, tánc, és zene.  A szakácsi gyerekek cigány tánca őrületes volt, elképesztően tudnak táncolni! Mi is beálltunk, és nagyon élveztük. Jó sokat nevettek rajtunk, nem is értem miért, pedig nem voltunk olyan bénák, szerintemJ.

A mulatság után még beszélgettünk Lacival és a barátaival, munkatársaival, hogy vannak, mi a helyzet a  környéken, hogy élnek az emberek. Szó volt arról, hogy ha megszűnik a közmunka sok roma elveszíti majd ezt a lehetőséget is a pénzkeresetre. Ilyenkor nem tudunk túl sok okosat vagy biztatót mondani, csak hallgatunk, és a legjobbakat kívánjuk nekik. Mindenesetre: Idén még találkozunk, legkésőbb a nyáron!

Yvette

 

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr