hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Tiszabura, Recsky Klára Általános Iskola és Általános Művelődési Központ

150 néző

Tiszabura község Jász-Nagykun-Szolnok Megye északi részén, a Tisza bal partján fekszik, a Tisza-tó szomszédságában. A község agrárjellegű település, ennek minden hátrányával, magas munkanélküliségével. Jelentős számban él itt cigánylakosság, amely számos szociális problémát vet fel. Cigány Kisebbségi Önkormányzat működik a faluban, valamint itt van a székhelye a Fiatal Romák Országos Szövetségének.
Iskolánk nevét 1999-ben Recsky Kláráról kapta. Recsky Klára Tiszaburán az 1850-es években mecénása volt az iskolának, a hátrányos helyzetű gyermekeknek, valamint a pedagógusoknak. Tanulóinak száma 418 fő, ebből 60-an a sajátos nevelési igényű gyermekek tagozatán tanulnak. A hátrányos helyzetű, elsősorban cigány gyermekek egyre emelkedő létszáma az iskolában az itt tanító pedagógusok munkájában mindig meghatározó jelentőségű volt, és jelenleg is az. Az 554 óvodába és iskolába járó gyermek 99 %-a önkormányzati támogatásban részesül (ingyenes könyv, étkeztetés).
Az iskola indult a a 2003. évben kiírt "Integrációs bázisiskola" pályázaton. Pályázatuk eredményes volt, így a 2003/2004. tanévtől viselhetik ezt a címet.

2010. november 9-én az Olvassunk Együtt programmal utaztunk Tiszaburára, ahol a művelődési központként is szolgáló Recsky Klára Általános Iskola látott vendégül bennünket. A gyerekeknek aznap D. Tóth Kriszta és Oláh Tzumo Árpád olvastak fel. Ismét szomorúan konstatáltuk, hogy a program időbeosztása miatt az együttolvasáson nem tudunk részt venni.
Megérkezés után gyorsan beköszöntünk az iskolába,majd átmentünk a szomszédos épületbe, ahol a színházterem működik. A helyszín gyors felmérése alatt eldöntöttük, hogy nem az emelt színpadon, hanem inkább előtte alakítjuk ki a játszóteret. A nézőtér első sorait tornaszőnyegekből rakták ki a helyi segítők, a nagyobbak székeken ültek. Mire a gyerekek végeztek az ebéddel, mi is elkészültünk és "Kezdődhet a show!" (idézet az előadásból). A nézőtéren sokan voltak. Ott volt az egész alsó tagozat, s néhány pedagógus is. Az előadás jó hangulatban, oldottan zajlott. Az előző, tarnabodi fellépés hibáit tudatosan igyekeztünk kiküszöbölni. A gyerekek szerették az előadást, sokat nevettek. Természetesen az esések és egyéb ügyetlenkedések váltották ki a leghangosabb kacajt.
Miután elköszöntünk a gyerekektől, gyorsan vissza kellett indulnunk Budapestre, mert Robinak még dolga volt. Így csak öltözködés közben váltottunk néhány szót az iskola egyik dolgozójával, egy fiatalemberrel, aki elmondta, hogy igen nagy a szegénység a településen. Vannak olyan gyerekek például, akik állandóan fáradtan járnak iskolába, hiszen normális fekvőhely híján otthon nem tudják kipihenni magukat. Vele beszélgetve az is kiderült, hogy nagy a munkanélküliség a környéken, Ő például főiskolai diplomával nem tud szakmájában elhelyezkedni, így vállalta el az iskolában a "mindenes" munkakört. Különösebben azonban nem panaszkodott, azt mondta, szereti ezeket a gyerekeket, s a terve úgyis az, hogy kimegy külföldre.
A jól sikerült előadás pozitív élményét a hallottak igen beárnyékolták, annál is inkább, mert tudjuk, nem egyedi ez a helyzet az országban.

Era

 

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr