hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Tarnabodi Általános Iskola udvara

50/70 néző

Tarnabod község Heves megye déli részén, Hevestől 13 kilométerre, Egertől 32 kilométer távolságra található, 845 lakóval rendelkező település. 2001-ben a település lakosságának 66%-a magyar, 34%-a cigány nemzetiségűnek vallotta magát. A község neve ismerősen csenghet hiszen 2008-ban elsőként csatlakozott  a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a szociális tárca és a Hajléktalanokért Közalapítvány által létrehozott Befogadó Falu-programhoz. A program természetesen a falu iskoláját (Tarnabodi Általános Iskola)is érintette. Bár az új családok érkezésével a gyerekek száma is megnőtt az iskola mégsem tud önállóan működni, ezért a felsősök másik faluba kényszerülnek.

Az Olvassunk Együtt program keretén belül 2010. szeptember 23-án, egy napsütéses, meleg őszi napon érkeztünk a tarnabodi iskolához. Az iskola udvarán gyerekek kószáltak. Láthatóan elkedvetlenítette őket a tény, hogy nem vehetnek részt a közös olvasáson Joshi Bharattal. Megígértük nekik, hogy a bohócműsorról senki nem fog lemaradni.
Ismét izgalmas előadásnak néztünk elébe, hiszen új tagunk, Orsós Robi aznap először bújt Ödön szerepébe, így neki ez volt a premierje.
Az eredeti terv az volt, hogy az iskola tornatermében - ahol az olvasás is volt - fogunk játszani. Szerencsére nem kellett sokáig győzködnünk az iskola dolgozóit, hogy kellemesebb lenne az iskola udvarát használni erre a célra. Így bármennyien megnézhetik az előadást, senki nem marad le azért, mert nem fér be, s élvezhetjük az utolsó meleg napsütést is. A terep elrendezésében segítettek a gyerekek és a felnőttek is. A munkát a már jelmezes Mama vezényelte, ami - mint utóbb kiderült - az előadásnak nem vált előnyére. A közönség soraiban inkább alsósok voltak, ők székeken, illetve a picik a földön ülve várták az előadást. A hátsó sorokban feltűnt néhány nagyobb gyerek is. A tanítók - sajnálatunkra - az udvar szélére húzódva figyelték (?) a produkciót. Összesen kb. 50/70 nézőnk volt.
Kezdéskor a gyerekek nagyon izgatottak voltak, talán kicsit már el is fáradtak a nap sok eseményétől, s mi is kevésbé voltunk koncentráltak, így nehezebben sikerült irányítanunk a figyelmüket. Robi küzdött az első előadás lámpalázával, s mi is több hibát elkövettünk, ennek következtében néha elveszítettük a gyerekeket. Sajnos, ez nem tartozott legjobb előadásaink közé. Az előadás után rövid táncra hívtuk a gyerekeket, ami, mint mindig, nagyon jó szórakozás volt nekik és nekünk is.
Némi hiányérzettel távoztunk Tarnabodról, hiszen az előadás után sajnos nem volt lehetőségünk beszélgetni az iskola dolgozóival, ahogyan ez már szokásunkká vált. Az úton hazafelé sokáig elemeztük az aznapi hibákat, lehetséges megoldásokat kerestünk a felmerült problémákra. Ez a munkafázis nagyon fontos egy ilyen típusú előadásnál, hiszen a hibák feltárásával, megbeszélésével sokat tanulunk, s ez nagyban segíti a további munkát.

Era

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr