hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Szomolya, 2011. szeptember 10.

Móra Ferenc Általános Iskola, 120 néző

Szomolya egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez tartozó az Északi-középhegység lábánál elhelyezkedő kedves, rendezett bükkaljai falu. Mezőkövesdtől 12 km-re és Egertől 18 km-re található. A település – ma már elhagyott – barlanglakásairól is nevezetes. Lakosságának 89%-a magyar, 11%-a cigány nemzetiségűnek vallja magát. Úgynevezett cigánytelep a telepfelszámolás óta nincs.

Előadásunk helyszíne a szomolyai Móra Ferenc Általános Iskola aulája volt. Az iskoláról megtudtuk, hogy kizárólag cigány gyerekek járnak ide, a pedagógusok között nincs roma származású. A tanulók többsége a környező települések, pl. Mezőkövesd iskoláiban tanul.

Nem kellett túl korán indulnunk, hiszen 13:00 órára hirdettük meg az előadást. A helyszínen várt minket a helyi TASZ (Társaság az Emberi Szabadságjogokért) munkatársa, Erdélyi Vivien, aki sokat segített nekünk a szervezésben. Aggódtunk, hogy a szombati ebédidő miatt kevesen jönnek el, így Tomi és Vivi elmentek a faluba közönséget toborozni. Szerencsére aggodalmunk alaptalannak bizonyult, hiszen kb. 100 gyerek és 20 felnőtt érkezett, hogy megnézzen minket. Késve tudtunk csak kezdeni, mivel néhányan a 3-4 km-re fekvő Bogácsról is átgyalogoltak az előadás kedvéért, s őket mindenképp meg akartuk várni. Így az időben érkezők már nagyon türelmetlenül várták a produkciót. Ez volt az évad első előadása, ehhez képest mindhárman úgy éreztük, hogy az egyik legjobban sikerült fellépésünk volt. A gyerekeket sikerült végig lekötnünk, sokat nevettek, s láthatóan a felnőttek is jól szórakoztak. Külön izgalmat okozott Yvi kisfia, Tóbi, aki először látta az előadást. Szerencsére nagyon jól viselkedett, csak akkor törött el egy kicsit nála a mécses, amikor másodszorra már nem az ő varázsszavát fogadtuk el. Az előadás után táncoltunk a gyerekekkel. Nagy sikere volt a Tigris című számnak, amire közösen még egy kis koreográfiát is rögtönöztünk.

Hazaindulás előtt beszereztünk néhány üveggel a híres szomolyai cseresznyepálinkából, illetve szerettük volna meglátogatni a fazekasmester műhelyét is, de sajnos zárva találtuk. Nagyon jól éreztük magunkat Szomolyán. Reméljük hamarosan a most készülő új előadásunkat is meg tudjuk mutatni az ittenieknek!

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr