hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Sáta, 2011. november 14.

Általános Iskola és Könyvtár, 40 néző

Sáta község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az ózdi kistérségben. Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részén található, Ózdtól mintegy 15 kilométerre délkelet felé. Lakosainak száma kb. 1300 fő.

Az iskoláról: az intézmény két épületben helyezkedik el: a "régi iskola" az alsó tagozatosok tanulását, tanítását szolgálja ki, és az "új iskola", ahol a felsősök kapnak helyet. Mi az alsósoknál, azaz a régi vagy alsó iskolában játszottunk. Elég nehezen találtuk meg az épületet. Furcsa volt, hogy egy láthatóan iskoláskorú srác, kérdésünkre, hogy merre találjuk a sulit, nem tudott (vagy nem akart?) válaszolni. Nehezítette a tájékozódást az is, hogy az épületen csak a „Könyvtár” tábla szerepel. Szerencsére azért még épp időben érkeztünk.

Mi a könyvtárban öltöztünk, a gyerekek az egyik tanteremben várták az előadást. Az első dolog, ami feltűnt, hogy kellemetlenül hideg volt az egész épületben. Kérdésünkre az itt dolgozó, s a minket kedvesen fogadó könyvtáros hölgy elmondta, hogy van fűtés az iskolában, de azt a hétvégére lekapcsolják, s hétfő lévén még nem tudott kellően felmelegedni a levegő. Mindenesetre nehéz elképzelni, hogyan lehet ilyen hidegben akár tanulni, akár dolgozni… Ennek ellenére több sráccal is találkoztunk, akik az iskolai órák után jöttek ide, a könyvtárba „gépezni”.

A következő meglepetés akkor ért bennünket, amikor beléptünk az előadás helyszínére, az osztályterembe. Kb. 30 kisebb-nagyobb gyerek ült a padokban, felnőtt, pedagógus egy szál sem. A terem előkészítését sem túlozták el, épp csak hátrébb kerültek a padok. Ilyen furcsa körülmények között kezdtük el a műsort. Tovább bonyolította a helyzetet, hogy a golyós trükk felénél megérkezett még 8-10 gyerek és két anyuka. Örültünk Nekik, hiszen ők nem napközisek, pusztán maguktól döntöttek úgy, hogy megnéznek bennünket. Hogy nekik is helyet csináljunk, a gyerekekkel közösen nekiálltunk nézőteret rendezni. Miután mindenki megtalálta magának a megfelelő helyet, folytatódhatott az előadás. A különleges körülmények ellenére a gyerekek élvezték a műsort. Az előadást követő közös táncban szinte kivétel nélkül részt vettek.

Nagyon sajnáltuk, hogy sem az előadás előtt, sem utána nem találkoztunk az iskola egy munkatársával sem. Kíváncsiak lettünk volna a település és az iskola életére, helyzetére.

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr