hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Salgótarján (Baglyasalja), 2011. november 25.

SKÁID Dornyay Béla Tagiskola, 100 néző

Salgótarján Nógrád megye megyeszékhely, Budapesttől 120 kilométerre, a szlovák határ közelében található. Salgótarján 1950 óta a megye székhelye. Ugyanebben az évben hozzácsatolták Baglyasalját. Ezt követően egyre több környékbeli település is a város részévé vált. A belváros mai képét a szocializmus időszakában kapta, ekkor jelentős iparváros volt a település. Jelenleg ipara is hanyatlóban van és egy eléggé lepusztult fejletlen kisváros képét mutatja. A lakosság számára az ipari park biztosít megélhetést. A 2008-as adatok alapján 38 683 lakója van a városnak. A lakosság 2,5%-a vallotta magát cigány nemzetiségűnek.

Az út Salgótarján felé nosztalgikus hangulatban telt, hiszen Csoportunk két tagjának is van személyes kötődése a városhoz. Yvette gyermekkorában több évig itt élt, Era itt született, szülei pedig azóta is a városban élnek. Ez alkalommal a baglyasaljai Dornyay Béla Tagiskolában játszottunk. A Tagiskola alsó tagozata ettől a tanévtől kezdve működik ebben az épületben, egy helyen a Bóna Kovács Károly Diákotthonnal. 4 pedagógus dolgozik itt, de sajnos vélhetően már nem sokáig, hiszen mint megtudtuk, ebben az évben nem indult új első osztály. Mint megtudtuk, a városban egyre több iskolát vonnak össze, illetve olyan intézmény is van, amelyet megszüntettek, így például a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolát. A Diákotthonban jelenleg kb. 30 gyerek él, akik a hétköznapokat itt töltik, hétvégére pedig hazamennek.

Öltözőnek a gyerekek egyik hálószobáját kaptuk, ami péntek lévén már üres volt. Kicsit késve érkeztünk, így nem maradt túl sok időnk az előadás előtt. Gyors smink, frizura, jelmez, egy kis bemelegítés, s az egyik kedves pedagógus bevezető szavai után már kezdtünk is. Az Irány Alaszka című előadásunkat játszottuk, bátran mondhatjuk, nagy sikerrel. Sajnos elkövettünk egy hibát, amit nem sikerült időben korrigálni, ennek következtében a Varázstölcsér című „világszám” kimaradt a műsorból. A gyerekek nagyon kedvesek, lelkesek voltak, végig szurkoltak, hogy Ödönnek végre sikerüljön a lánykérés. A finálé után közös tánccal, vonatozással ünnepeltük a fiatalok egymásra találását. Néhányan a gyerekek közül elbüszkélkedtek és meg is mutatták akrobatikai tudásukat.

Az előadás után a napközis teremben beszélgettünk az itt tanító Nóra nénivel és Teri nénivel, illetve a Diákotthonban az ottani egyik pedagógussal, Rostás Ágnessel. Nagyon kedvesek és közvetlenek voltak, sokat meséltek nekünk munkájukról, az iskola helyzetéről, és a nem túl kedvező kilátásokról.

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr