hogyan tudsz segiteni

434
 
29.192
előadás
 
néző


Kiállok érted
projekt során született figyelemfelhívó animáció a prostitúció áldozatává válásról

kattints rá!

 

 

 

Sajóvárkonyi Általános Iskola

100-120 néző

A Sajóvárkonyi Általános Művelődési Központ Ózd város peremkerületén, Sajóvárkonyon fekvő oktatási intézményegyüttes. Sajóvárkony szociális és kisebbségi problémákkal különösen terhelt lakóterület. A népesség száma 3655 fő. A lakosság összetételére jellemző az alacsony fokú iskolázottság, a város többi területéhez képest itt a legmagasabb a cigány etnikumhoz tartozók aránya.  A tanulólétszám az utóbbi években folyamatosan emelkedik, - igen nagy a tanulók el- és visszaköltözése a tanév folyamán - s jól látható, hogy az iskola lassan szegregált intézménnyé válik. A közösségbe illeszkedés, az alapvető higiéniás szabályok betartása problémát okoz sok diáknak, és sok a beszédhibás tanuló, akik olvasási, írási nehézségekkel küzdenek. A megélhetési gondok miatt a tanulók jelentős része az alapvető taneszközökkel sem rendelkezik. A magatartási, beilleszkedési nehézségekkel küzdő gyerekek száma magas, szeretetigényük nagy. A tanulók többsége veszélyeztetett lakókörnyezetben él. Sok az évismétlő, túlkoros tanuló. Magas az igazolatlan mulasztások száma, ami a hátrányok halmozódását, a tanulási nehézségeket felerősíti.

2010. szeptember 14. Ez volt az első közös utunk időpontja az Olvassunk Együtt programmal. Fokozott izgalommal készültünk, hiszen különösen nagy felelősség egy már jól működő tevékenységbe újként bekapcsolódni. Az izgalom persze örömmel vegyült, hiszen a mi csoportunk  és az OE célkitűzései nagyon hasonlóak.
Megérkezésünkkor tartottunk egy villámgyors terepszemlét a Kultúrház színháztermében, gyors egyeztetés az OE-s kollégákkal, majd irány öltözni és sminkelni. Sajnos a közös olvasásban a bekészülés miatt nem volt alkalmunk részt venni, de a végén az öltözőbe behallatszott a gyerekek izgatott zsivaja. Ez a zsivaj egyben azt is jelentette, hogy hamarosan kezdődik a mi műsorunk.
Az előadáson nemcsak azok a gyerekek vettek részt, akik a közös olvasáson. Ott volt az egész alsó tagozat, s a nagyobbak közül is néhányan, összesen kb. 120-an. Műsorünkra természetesen a pedagógusok is elkísérték a gyerekeket.
A színháztermi helyszín egy picit rendhagyó volt, általában ugyanis inkább a gyerekekhez közel, sokszor testközelben játszunk. Itt emelt színpad volt, ami egy kicsit más energiát követel meg a játszóktól. Talán ezért is volt kifejezetten nagy élmény a gyerekeknek, amikor a dühös Mama kicsit szeleburdi és pimasz lányát a nézők között futkározva, bujdosva, ne adj' isten az ölükbe huppanva kergeti.  
Az előadás után felhívtuk a gyerekeket a színpadra, s közösen táncoltunk velük. Mindhármunknak (Mama, Ödön, Piperke) megvolt a "rajongótábora" .
Miután lejöttünk a színpadról, a Kultúrház előterében számunkra váratlan dolog történt. A gyerekek autogramot kértek tőlünk. Ki a kapott könyvét nyújtotta oda, ki füzetből kitépett lapot, ki egyszerűen a karját. Nagyon megható volt, amikor egy kislány öt aláírást kért tőlem a kezére,mondván, hogy az otthon levő testvéreinek is szeretne vinni egyet-egyet.
Miután átöltöztünk, az iskola menzája ebéddel várt bennünket, melyet az igazgatóval, Obbágy Csabával fogyasztottunk el. Ebéd után körbejártuk a szép, rendezett iskolát, majd az igazgató úr vendégelt meg bennünket kávéval és üdítővel az irodájában. Kávézás közben mesélt az iskolai életről, ami úgy tűnt, szerves része a település kulturális életének. Obbágy igazgató úr nagyon közvetlen volt, s felmerült egy esetleges további együttműködés terve is. 
Bár éreztük, hogy az előadás jól sikerült, hazaúton izgatottan hívtuk az OE munkatársát, hogy meg voltak-e velünk elégedve. Legnagyobb örömünkre igenlő választ kaptunk,s az előadás tanulságait már úgy elemeztük, hogy közben lélekben a következő héten esedékes újabb OE-s, tarnabodi fellépésre kezdtünk készülni.

Era

 

Gyermek előadásaink

Banyamosoda

Irány Alaszka

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Űr-zűr